Početna strana > Hronika > Kfor: U Zvečanu povređeno 30 vojnika, 11 italijanskih i 19 mađarskih. Tri mađarska vojnika ranjena upotrebom vatrenog oružja, povrede nisu opasne po život
Hronika

Kfor: U Zvečanu povređeno 30 vojnika, 11 italijanskih i 19 mađarskih. Tri mađarska vojnika ranjena upotrebom vatrenog oružja, povrede nisu opasne po život

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

 Kfor je saopštio danas da je povređeno ukupno 30 pripadnika mirovnih snaga koje predvodi NATO na Kosovu i Metohiji, i to 11 pripadnika te misije iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontigenta, koji su zadobili višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

"Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život", navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenog Tanjugu.

Dodaje se da je misija KFOR-a povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu KiM kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost, i da su njihove trupe delovale odlučno i uzdržano, u okviru striktnih Pravila angažovanja (ROE).

"Kfor uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način", navodi se u saopštenju.

Komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba, navodi Kfor.

"Kako bi se izbegli sukobi između strana i rizika od eskalacije, mirovnjaci KFOR-a sprečili su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca", naglašava se u saopštenju.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner