Početna strana > Hronika > Kanadski general u penziji Luis Makenzi: U Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin; Bombardovanje SRJ i priznanje Kosova je velika greška i ludost
Hronika

Kanadski general u penziji Luis Makenzi: U Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin; Bombardovanje SRJ i priznanje Kosova je velika greška i ludost

PDF Štampa El. pošta
sreda, 16. oktobar 2019.

 Beograd -- Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, Luis Makenzi, ponovio da je bombardovanje SRJ i priznanje Kosova bila "ludost".

Kanadski general u penziji, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, Luis Makenzi dolazi na predstojeći Sajam knjiga u Beogradu povodom promocije srpskog izdanja svoje knjige "Mirotvorac: Put u Sarajevo", napisane pre 26 godina i koja je bila bestseler u Kanadi.

U intervjuu za "Politiku", on ponavlja svoje stavove, zbog kojih je bio često kritikovan i u svojoj zemlji i, pre svega u BiH, da u Srebrenici nije bio počinjen genocid, već ratni zločin, da je oslobađanje u Hagu ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića sramotno, a bombardovanje Srbije 1999. i priznanje Kosova velika greška, "ludost".

Makenzi je bio komandant sektora Unprofora u Sarajevu od 1992. do juna 1993. kada su vlasti u Sarajevu zatražile da bude smenjen.

"Očekivali su da ću se slagati s njima po svim pitanjima... Kako je moj mandat podrazumevao da budem nepristrastan i objektivan, bili su veoma uznemireni mojim komentarima na pojedine probleme", kaže Makenzi.

Kanadski general, koji je posle odlaska u penziju nakon povratka iz Sarajeva jedno vreme, 1997, bio i zamenik premijera Kanade, protivio se NATO bombardovanju Srbije i kritikovao svoju vladu zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Istina će uvek uznemiravati one koji imaju drukčije mišljenje. Razvojem događaja od bombardovanja naovamo, jasno je da je ludost bombardovanja suverene zemlje i priznanje nezavisnosti Kosova više stvorilo nego što je rešilo problem", istakao je Makenzi.

(Tanjug)