Početna strana > Hronika > Kadri Veselji: Promenio sam svoje mišljenje o suspenziji odluke o taksama na robu iz Srbije, takse treba da ostanu
Hronika

Kadri Veselji: Promenio sam svoje mišljenje o suspenziji odluke o taksama na robu iz Srbije, takse treba da ostanu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2019.

 Promenio sam svoje mišljenje o suspenziji odluke o taksama na 120 dana, takse treba da ostanu, rekao je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

Iako je početkom godine bio prvi među istaknutim liderima PDK koji je predlagao suspenziju odluke o taksama na 120 dana, Veselji je, gostujući na prištinskoj televiziji KTV, rekao da se predomislio, piše KoSSev.

Za suspenziju se zalagao kako međunarodna zajednica ne bi mislila da Kosovo blokira dijalog, ali sada smatra da trenutnu političku situaciju treba održati.

"Imajući u vidu da je odluka bila na snazi do sada, ona sada treba i da ostane. U ovoj situaciji, da. Koji argument imamo da je sada uklonimo", upitao je Veselji, a prenosi Koha.

Mišljenje o taksama promenio je i kosovski predsednik Hašim Tači i to odmah nakon sastanka lidera zapadnog Balkana i EU zemalja u Berlinu krajem aprila, kada je prema nekim najavama, upravo trebalo izvršiti konačan pritisak na Kosovo da ukine takse.

Komentarišući najave o novoj saradnji opozicionog Samoopredeljenja i LDK u cilju obaranja vlade, Veselji je naveo da ove stranke samo pokazuju "žeđ za glasovima i moći".

LDK je optužio da je "vagon" Samoopredeljenja, a lidera Aljbina Kurtija okrivljuje da "želi sve da spali".

"Aljbin Kurti i pokret Samoopredeljenje žele sve da spale. Aljbin Kurti i Samoopredeljenje će biti protiv svake inicijative, čak i one koju sami predlože, samo ako si ti taj koji je vodiš", rekao je.

Ove poruke Veselji šalje dan nakon što je u kosovskoj skupštini trebalo da se raspravlja o njegovoj inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala za Srbiju, do čega nije došlo usled nedostatka kvoruma zbog bojkota skupštine od strane Samoopredeljenja i LDK.

Dok je sinoć oštro kritikovao opozicione lidere, u ponedeljak ih je pozivao da se u skupštinsku salu vrate rečima: "Na kraju pozivam braću iz LDK i Samoopredeljenja, da bi bilo dobro da budete u sali kada se glasa. Ovo je već izglasano, ali je dobro da i vi budete u sali, da glasamo zajedno", preneo je RTK2.

Kasnije u toku dana, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti optužio je Kadrija Veseljija da inicijativom za Međunarodni tribunal za Srbiju pokušava da skrene pažnju javnosti sa Specijalnog suda i ideju kritikovao zato što se njome oduzima nadležnost za ratne zločine kosovskim sudovima.

Veselji je takođe optužio LDK i Samoopredeljenje za korupciju u njihovim redovima.

"Ima korupcije i u mojoj partiji i ja ću je iskoreniti. Ali najkorumpiranija partija, ali tako korumpirane partije kao što je Samoopredeljenje, i u konceptu i u svemu ostalom, nema. Sledi ih LDK", rekao je Veselji, a navodi Koha.

Za sada, kako je rekao, nema dokaze za te tvrdnje, ali vremenom, "kada se male stvari pokvare, pojaviće se i dokazi", dodao je.

(KoSSev)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner