Početna strana > Hronika > Jutarnji list: Dokazi se gomilaju, Vučić se zakopava sve dublje, a šuška se i o ulozi Rusije
Hronika

Jutarnji list: Dokazi se gomilaju, Vučić se zakopava sve dublje, a šuška se i o ulozi Rusije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. septembar 2023.

 Provučićevski mediji o teroristima s Kosova poslednjih dana pišu kao o herojima, a u Srbiji je proglašen i dan žalosti, piše hrvatski Jutarnji list. Doduše, kako dodaje ovaj medij, vešto je sročeno objašnjenje prema kojem ne žale samo za trojicom ubijenih napadača, nego bi se moglo shvatiti da se odaje počast i ubijenom albanskom policajcu, ali i ne.

U svakom slučaju, ocenjuje Jutarnji, ovo je velik udarac za Aleksandra Vučića koji će morati dati odgovore na pitanja kontroliše li on situaciju na Kosovu ili ne, radi li mu o glavi neko u njegovoj neposrednoj blizini i je li ovo poruka Moskve da ima mehanizme kojima može upravljati situacijom u Srbiji.

Među napadačima je, kako dodaju, viđen i Milan Radoičić, jedan od najbližih Vučićevih ljudi na Kosovu, potpredsednik Srpske liste, političke „organizacije“ koja okuplja i predstavlja kosovske Srbe „koji funkcionišu na Vučićev daljinski upravljač“.

„Svi Srbi su na Vučićev mig prošle godine napustili svoje funkcije u telima kosovske vlasti, od državnog do lokalnog nivoa. Vučić je time želeo da pokaže da je on gazda koji kontroliše situaciju te da će biti kako on kaže, a to je samo dodatno otežalo položaj Srba i neke njihove političke zahteve“, navodi se u tekstu.

Raskol u zajednici

Došlo je, navodi se u tekstu, do raskola u srpskoj zajednici, između Srba sa severa i Srba iz tzv. enklava (njihova glavna političarka Rada Trajković u Beogradu je proglašena prodanom dušom) koji smatraju da ih je Vučić „prodao“, a oni su, s obzirom na svoj položaj, skloniji razgovoru s Prištinom i žele da nađu kompromis s kosovskim vlastima te osiguraju određenu lokalnu autonomiju i samostalnost.

„Radoičić je bio taj koji je provodio tu Vučićevu nesmotrenu naredbu i on je osoba koja dodatno kompromitira Vučića. Milan Radoičić sumnjivi je poduzetnik kojem je krenulo nakon što je od države počeo da dobija poslove, a kosovske vlasti sumnjiče ga da je upleten u atentat na srpskog umerenog političara s Kosova, Olivera Ivanovića“, piše Jutarnji.

Uz to, dodatni problem je da se ustanovilo kako je jedan od poginulih Bojan Mijailović, telohranitelj direktora srpske obaveštajne službe BIA Aleksandra Vulina, tokom njegove posete Kosovu 2013 godine. Vulin je inače otvoreno „ruski igrač“. Podsetimo da je on već dva puta bio u Moskvi od početka ruske agresije na Ukrajinu i tamo provodio vreme s Nikolajem Patruševim, koji koordiniše ruskim obaveštajnim službama.

Nakon krize oko manastira Banjska, Vučić je, ističe se u tekstu, prvo požurio kod ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, a tek sedeći dan otišao je kod ambasadora Kvinte, odnosno vodećih zapadnih zemalja, s kojima je sastanak, prema navodima beogradskih neovisnih medija, „bio vrlo mučan i napet“.

„Sve ovo pogotovo je zanimljivo jer se napominje/pretpostavlja da bi Rusija mogla biti upetljana u ovu eksplozivnu aferu koja dodatno destabilizira ne samo Kosovo, nego i Srbiju, pa i šire. Moskvi odgovaraju komplikacije i eskalacija krize te koristi svaki povod da barem malo odvrati pozornost od rata protiv Ukrajine. Podsetimo da je 2016. godine pod vodstvom ruskih agenata GRU izvršen pokušaj puča u Crnoj Gori kako bi se sprečio njen ulazak u NATO“, piše list.

(Jutarnji list-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner