Početna strana > Hronika > Jorgovanka Tabaković: Uverena sam da ćemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uraditi dinarsku HARTIJU
Hronika

Jorgovanka Tabaković: Uverena sam da ćemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uraditi dinarsku HARTIJU

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. april 2016.

 BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, podsetila je danas da ta institucija već pet godina govori o dinarizaciji kako bi privreda u Srbiji konačno dobila pravi dinarski kredit.

"Uverena sam da ćemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uraditi dinarsku HARTIJU, jer imamo stabilnu inflaciju i kurs, i da ćemo se napokon vratiti vlastitoj valuti", rekla je Tabaković na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu u hotelu Kraun plaza u Beogradu.

To je, prema njenim rečima, najveća podrška koju Srbija može da očekuje od EBRD-a.

Osnovni biznis plan, kako je naglasila, niko ne može da napravi bolje od žene preduzetnice, jer ona ne poseže olako za kreditom, već u krajnjoj nuždi, pošto nikada ne zaboravlja osnovno računovodstveno pravilo da su svi troškovi izvesni.

"Nikad neće reći kao muškarac "lako ćemo", ona će se u poslovanju držati časti i date reči", rekla je Tabaković, i dodala da na takav način pozicionira brend i uspešno vodi biznis.

Mendžer EBRD programa za mala i srednja preduzeća Bojana Vukosavljević je rekla da ta finansijska institucija ulaže u privatni sektor, kao i da pomaže mala i srednja preduzeća i žensko preduzetništvo.

"Trenutno je aktuelan program za žene u biznisu (vredan 20 miliona evra) koji sprovodimo sa Inteza bankom", rekla je Vukosavljević.

Ona je istakla da u Srbiji ima 51,6 odsto žena, što je veliki potencijal.

Kako je rekla, EBRD od 2001. u Srbiji pomaže mala i srednja preduzeća, ali da se do sada nije pravila razlika između ženskih i muških preduzeća.

Vukosavljević je kazala da su firme u kojima su žene vlasnice imale značajno veći rast kada su sarađivale sa EBRD, kao i da su dosta problema sa finansiranjem.

Kako je rekla, u odnosu na muškarce imaju slabiji pristup izvorima finansiranja poslovanja.

Na skupu je rečeno da od februara 2015. EBRD pokrenula projekat kreditiranja ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj preko Unikredit banke vredan dva miliona evra i da je do sada realizovano 500.000 evra.

Kamata je 5,5 odsto, što je daleko povoljnije nego kod komercijalnih banaka.

Na konferenciji učestvuju preduzetnice, predstavnici 60 stranih i domaćih kompanija, Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, NBS, međunarodnih organizacija i udruženja privrednika.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner