Početna strana > Hronika > Jorgos Gerapetrit, ministar spoljnih poslova Grčke: Atina će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja i neće podržati zahtev „Kosova“ za članstvo u Savetu Evrope
Hronika

Jorgos Gerapetrit, ministar spoljnih poslova Grčke: Atina će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja i neće podržati zahtev „Kosova“ za članstvo u Savetu Evrope

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 21. april 2024.

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i neće podržati zahtev da Kosovo pristupi toj međunarodnoj organizaciji, saopštio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit, prenele su Novosti.

Na pitanje kakav je stav Grčke po ovom pitanju, s obzirom da je Grčka odobrila izveštaj Dore Bakojani u PSSE, ministar jeodgovorio da se odluka donosi na tri nivoa.

"Prvi nivo je neobavezujući zaključak nadležnog odbora Parlamentarne skupštine, koji je pozitivno govorio o pristupanju Kosova. Drugi nivo je Parlamentarna skupština, koju čine predstavnici svih zemalja Saveta Evrope, gde je takođe data pozitivna preporuka. Ali oba ova izneta gledišta nisu obavezujuća. Najvažnije telo, telo koje odlučuje u slučaju pristupanja Kosova Savetu Evrope, je Komitet ministara, koji će. sastati se 16. maja i doneti odluku. Želeo bih da istaknem da je, bez obzira na stav iznet i na nivou izveštaja odbora i na nivou Parlamentarne skupštine, koju, ponavljam, čine poslanici a ne vlade zemalja članica, stav Grčke ostaje stabilan i nepromenjen", rekao je Gerapetrit.

Grčka će se, ističe, uzdržati od glasanja, drugim rečima, kako pojašnjava, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope.

Prema rečima šefa grčke diplomatije, "neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

"Zbog toga se naša osnovna politika nije promenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne menjamo mišljenje dok se ne promene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rešenje sporova", poručio je Gerapetrit.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je ranije odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.

(Kosovo onlajn)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner