Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: U Aziji moguć rat po ukrajinskom modelu. Kina pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu i neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO
Hronika

Jens Stoltenberg: U Aziji moguć rat po ukrajinskom modelu. Kina pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu i neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. februar 2023.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog, optuživši Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

„Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji“, rekao je Stoltenberg u Vašingtonu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u Pekingu pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na njihove odluke u budućnosti.

Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO „realno zabrinuti“ zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na današnjem sastanku u Vašingtonu.

„Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava“, nabrojao je Stoltenberg.

Ukazao je i da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO.

Stoltenberg boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO u Briselu 14. i 15. februara.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner