Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: Naš cilj je svet bez nuklearnog oružja - ali to se neće dogoditi ukoliko se NATO otarasi svog, a Rusija i Kina zadrže svoje nuklearne arsenale
Hronika

Jens Stoltenberg: Naš cilj je svet bez nuklearnog oružja - ali to se neće dogoditi ukoliko se NATO otarasi svog, a Rusija i Kina zadrže svoje nuklearne arsenale

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. februar 2019.

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa protiv nuklearnog oružja, ali da se neće odreći svog arsenala ukoliko to ne učine Rusija i Kina.

„Cilj NATO-a je svet bez nuklearnog oružja. Ali svet neće postati bezbedniji ako se NATO otarasi svog nuklearnog oružja, a Rusija, Kina i druge zemlje zadrže ili prošire svoje nuklearne arsenale“, rekao je Stoltenberg, prenosi „Berliner morgenpost“.

Stoltenberg je ranije rekao da Alijansa ne očekuje da će saveznici u NATO-u kao odgovor na situaciju oko Sporazuma o likvidaciji raketa rasporediti u Evropi dodatno nuklearno naoružanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je istakao da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju. Putin je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali zahteva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju ne iniciraju unapred.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner