Početna strana > Hronika > Jelko Kacin: Rezolucija Skupštine Srbije dobra za dijalog Beograda i Prištine
Hronika

Jelko Kacin: Rezolucija Skupštine Srbije dobra za dijalog Beograda i Prištine

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. januar 2013.

Brisel - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio da Rezolucija Skupštine Srbije otvara vrata za dalji napredak u odnosu Beograda prema Kosovu.

On je ujedno i ohrabrio srpsku vladu i njenog premijera da nastave dijalog i punu primenu do sada postignutih sporazuma.

Kacin je istakao da je najvažnije što se usvojenom rezolucijom "dijalog Beograda i Prištine ozakonjuje i institucionalizuje" i što "ne zavisi više od ad hoc političke volje, već je ustanovljen kao trajni princip".

Smatram da je to odluka od velike važnosti i proizvod je konstruktivnog i odgovornog pristupa vladajuće koalicije i Vlade Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem koji vodi dijalog na najvišem političkom nivou, naveo je Kacinu saopštenju.

Izvestilac EP za Srbiju naglasio je takođe da usvojena rezolucija "pitanje napretka odnosa Srbije i Kosova stavlja u kontekst evropskih integracija koje se jasno definišu kao interes svih građana, i Srbije i Kosova".

Kao važan "novi i pozitivan elemenat" Kacin je naveo i to što se rezolucijom vlasti u Beogradu obavezuju na konsultacije sa celokupnom srpskom zajednicom na Kosovu, i južno od Ibra jer su, kako je dodao, "Srbi južno od Ibra predugo bili zanemareni i diskrimisani od strane Beograda".

Kacin je ocenio da će usvojena rezolucija "predstavljati veliki korak napred u odnosima Beograda i Prištine, ukoliko napori Beograda zaista budu usmereni pre svega ka obezbeđivanju punih prava srpske manjinske zajednice na Kosovu".

Taj dokument je ilustracija političkog razmišljanja na početku 2013. Nastavak dijaloga će doneti nova saznanja i shvatanje situacije i mogućnost promene stavova u vezi nekih pitanja, naveo je Kacin u saopštenju.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner