Početna strana > Hronika > Jelena Milić za „Glas Amerike“: Predlažemo Vladi Srbije da izbriše preambulu Ustava o Kosovu, ili da je promeni u formulaciju "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije“
Hronika

Jelena Milić za „Glas Amerike“: Predlažemo Vladi Srbije da izbriše preambulu Ustava o Kosovu, ili da je promeni u formulaciju "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

Vreme je da Beograd postane proaktivan u nalaženju prihvatljivog rešenja za spor sa Kosovom, rekla je u intervjuu za Glas Amerike izvršna direktorka beogradskog Centra za Evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić. Njen Centar predlaže da Vlada izbriše preambulu Ustava ili je promeni tako da se ne spominje više Kosovo, već četiri opštine.

CEAS je pozvao Vladu Srbije da "ili potpuno izbaci preambulu Ustava" ili je promeni u formulaciju: "Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije".

"Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar 'tizer' za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom - a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum - možda bi to promenilo i dinamiku kosovskog društva. Možda bi imali situaciju ‘bolje vrabac u ruci nego golub na grani’. Možda bi to bio način da se odblokira sadašnji zastoj, koji predstavlja bezbednosni, pa i politički izazov za ceo region, a verovatno i šire", kaže Jelena Milić.

Jelena Milić tvrdi da je predlog CEAS već je naišao na odobravanje.

"Kada smo izašli sa najavom tog novog izveštaja naišli smo na ohrabrujuće reakcije određenih krugova u srpskoj administraciji, što mislim da je dobro. U pitanju je pripremanje javnosti za jedan veoma bolan period, koji nam predstoji ako želimo da ostanemo na putu evropskih integracija", izjavila je Milić.

Kao prepreke koje bi mogle da ometaju usvajanje tog predloga ona vidi u opoziciji u Skupštini, koja kako kaže, nije formulisala sopstveni plan za Kosovo. Drugi problem vidi u Rusiji, za koju ocenjuje da se ne usteže od mešanja u pitanjima od geostrateške važnosti za Srbiju. Smetnja su i mnoge zastarele predrasude u odnosu na Srbiju, dodaje Milić.

"U samom regionu, (na Kosovu i Bosni pre svega), mozda i u nekim delovima u Evropi, mozda u nemačkoj administraciji i u nekim strukturama u Vašingtonu, kao da postoji orkestrirana opozicija tome da posle 20 godina ispaštanja i plaćanja sa razlogom za greške i zločine iz prošlosti, sada se još uvek opstruira da Srbija ponovo uspostavi dobre partnerske odnose sa SAD", rekla je Milić.

Smatra da je od strateškog interesa i za zemlje regiona i za Evropsku uniju da Srbija ojača svoje partnerstvo sa SAD.

Milić je istakla i da Evropska unija, bez udela SAD, nije u stanju da doprinese rešavanju dugotrajnog spora između Beograda i Prištine.

Bezbednosni garant eventualnog srpsko-kosovskog dogovora trebalo bi da budu SAD,ističe Milić. Njen Centar predlaže pojačano američko vojno prisustvo kroz KFOR ili samostalno, naročito na liniji, eventualne buduće dogovorene demarkacione linije između Srbije i Kosova.

(Fonet, VOA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner