Početna strana > Hronika > Izrael: Počinje suđenje Benjaminu Netanjahuu za korupciju i proneveru, ispred suda okupljene pristalice i protivnici premijera
Hronika

Izrael: Počinje suđenje Benjaminu Netanjahuu za korupciju i proneveru, ispred suda okupljene pristalice i protivnici premijera

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. maj 2020.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužen je za proneveru, korupciju i prevaru. Danas počinje sudski proces. On ne želi da podnese ostavku, a zakon ga na to ne primorava.

Benjamin Netanjahu je prošle nedelje ponovo položio zakletvu kao premijer - peti put u svojoj dugoj političkoj karijeri - a ove nedelje (24. maj 2020.) je pred sudom: počinje proces o kojem se mnogo diskutovalo, i u kojem Netanjahu mora da odgovara zbog sumnji vezanih za korpuciju, prevaru i proneveru. Netanjahu te optužbe odbacuje i kaže da je to politički motivisana hajka na njega i njegovu porodicu, piše DW.

Novinar Aviad Glikman će u nedelju biti u sudnici. „Vrlo se dobro sećam kada je pre tri godine policija prvi put došla u Netanjahuovu rezidenciju", kaže Glikman, koji slučaj prati za izraelsku televiziju: „Ovo je prvi put u istoriji Izraela da se sudi aktuelnom premijeru.”

Proces je ustvari trebalo da počne još polovinom marta, ali je odgođen zbog korone. Tadašnji ministar pravde Amir Ohana, član Likuda kao i Netanjahu, proglasio je „vanredno stanje", tako da je sudovima bilo dopušteno da deluju samo u hitnim slučajevima. Na to je u javnosti usledila bura negodovanja. I tako, uprkos korona-krizi - proces danas počinje. Sud je takođe odbio zahtev Netanjahovih advokata da se premijer ne pojavi lično na prvom ročištu.

To ne znači da Netanjahu mora biti prisutan na svakom ročištu, tvrde advokati. Može, ali ne mora. Ipak, šef vlade će morati da uloži mnogo vremena i napora oko ovoga. „Da bi njegovi advokati mogli dobro da obavljaju svoj posao, uvek moraju biti u kontaktu s njim, on o svemu mora biti detaljno informisan. Posebno je to važno u fazi kada se budu pojavljivali svedoci", kaže Amir Fuks, pravni stručnjak u Izraelskom institut za demokratiju.

Tri odvojena slučaja

Istraga izraelske policije je trajala tri godine. Generalni tužilac Avičaj Mandelblit optužiće Netanjahua u tri odvojena slučaja.

U takozvanom slučaju 1000 Netanjahu je optužen da je, između ostalog, prihvatio skupe poklone holivudskog producenta Arnona Milčana i australijskog milijardera DŽejmsa Pakera. Od toga su navodno profitirali i njegova supruga Sara i sin Jair: cigarete, šampanjac, nakit i avionske karte procenjeni su na milion šekela (oko 230.000 eura). Optužba glasi - pronevera i korupcija.

U slučaju 2000 je navodno bilo dogovora između Netanjahua i Arnona Mozesa, urednika izraelskog dnevnika Jediot Ahronot, a radi pozitivnog izveštavanja o Netanjahuu. Njegova odbrana negira da je to bila namera. Sa druge strane, državno tužilaštvo i ovde smatra da se radi o proneveri i prevari.

U slučaju 4000 radi se o sumnji sticanja obostrane koristi - između Netanjahua i medijskog mogula Šaul Eloviča, tadašnjeg deoničara najveće izraelske telekomunikacijske kompanije Bezeq. Netanjahu, koji je u to vreme bio i ministar za komunikacije, navodno je Bezeq-u dao prednost na tenderu. Zauzvrat, Netanjahu je navodno više puta mogao da interveniše kod internet portala "Walla" kojim upravlja Elovič kako bi uticao na izveštavanje u svoju korist. U ovom slučaju Netanjahu je optužen za primanje mita, proneveru i prevaru.

Demonstracije za i protiv Netanjahua

Netanjahu polarizuje Izrael kao ni jedna druga politička ličnost. Rami Matan, pukovnik u penziji, redovno ide na demonstracije protiv Netanjahua. „Moralno je pogrešno da premijer ujutro vodi vladu a popodne mora da se brani pred sudom”, kaže Matan posle jedne protestne akcije vojnih veterana ispred premijerove rezidencije i dodaje: „Trebalo bi da se pobrine oko dokazivanja svoje nevinosti, da podnese ostavku i da nas i zemlju ostavi na miru."

Nasuprt tome, Netanjahuove pristalice i pre svih on lično, u ovom procesu vide zaveru levice, medija i pravosuđa protiv njega. „U taboru desnice optužbe vide kao lažne vesti, levica hoće da on ode. A između je masa koja kaže, u redu, postoji pravosudni sistem kojem verujemo i hajde da vidimo šta će biti", kaže Uri Dromi, šef jerusalimskog Pres kluba i portparol vlade za vreme Jicaka Rabina i Šimona Peresa.

Ovo nije prvi put da su izraeslki političari pred sudom ili čak u zatvoru - međutim, oni bi pre podnošenja tužbe podneli ostavku, poput bivšeg premijera Ehuda Olmerta, osuđenog za primanje mita. Dok optuženi ministri moraju podneti ostavku, zakon dopušta premijeru da ostane na vlasti dok se ne utvrdi njegova krivica ili nevinost i ne okonča mogući postupak podnošenja žalbe.

Netanjahu je uvek odbijao ostavku. Posle tri parlamentarnih izbora u roku od godinu dana i isto toliko dugog političkog zastoja, Netanjahu je čak uspeo da ojača svoju poziciju: njegovi postupci u vreme korona-krize povećali su mu rejting i on ostaje premijer – za sada 18 meseci u nacionalnoj „vladi za vanredne situacije", zajedno sa svojim bivšim političkim rivalom Benijem Gancom. Šef plavo-belog saveza prekršio je svoje predizborno obećanje da neće formirati vladu sa premijerom protiv kojeg je podignuta optužnica.

Očekuje se da će suđenje trajati godinama. Ako Netanjahu bude osuđen za korupciju, mogao bi da dobije i do deset godina zatvora.

Okupili se demonstranti

Velika grupa demonstranata i novinara okupila se danas ispred zrade suda u jerusalimu u kojoj će kasnije danas početi suđenje Benjaminu Netanjahuu za korupciju.

Netanjahu će se pojaviti pred sudom, nakon što je odbijen njegov zahtev da ga na uvodnom saslušaanju predstavlja advokat.

Ispred zgrade suda su i Netanjahuove pristalice i protivnici, a dolazak je najavilo i nekoliko ministara iz njegove konzervatgivne partije Likud, prenosi izraelski protal Inet njuz.

Ranije danas Netanjahu je održao prvu sednicu nove vlade, na kojoj niko nije pominjao predstojeći proces.

Jedino je odlazeći ministar za pitanja religije Jakov Avitan poželeo premieru da tokom suđenja "Bog inese istinu na videlo".

"Netanjahu pokušava da nas uvuče u civilni rat, kako bi se spasao od suđenja"

Opozicioni lider Jair Lapid optužio je Netanjahua i njegovu stranku da podstiču nasilje i pokušavaju da zastraše sudije.

"Netanjahu pokušava da nas uvuče u civilni rat, kako bi se spasao od suđenja", rekao je Lapid.

Suđenje Netanjahuu za korupciju, koje on naziva "Političkim lovom na veštice" počinje danas, nedelju dana nakon što je položio zakletvu na početku petog mandata, čime je, nakon sporazuma sa rivalom Benijem Gancom iz strnke Plavo i belo završen politički zastoj dug više od godine.

On je u novembru pošle godine optužen za mito, prevaru i proneveru u tri slučaja.

Na teret mu se pored ostalog stavlja da je primao poklone od prijatelja miliondera i činio usluge vlasnicima medija u zamenu za povoljno izveštavanje.

Netanjahu, koji je predsednik desničarske partije Likud, ocenio je da je suđenje "levičarski lov na veštice" sa ciljem da se svrgne s vlasti.

Proces je trebalo da pocne još polovinom marta, ali je odložen zbog koronavirusa.

"Pokušavaju da me svrgnu sa vlasti"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu napao je danas izraelski pravosudni sistem navodeći da je suđenje njemu za korupciju, pokušaj da se on svrgne sa vlasti.

Netanjahu je nakon što je stigao na sud u Jerusalimu na početak suđenja, rekao da je suđenje pokušaj da se eliminiše volja naroda, prenosi AP.

On je optužio policiju i tužilaštvo za zaveru protiv njega, a tvrdnje nazvao "kontaminiranim i preuveličanim".

Netanjahu je prvi izraelski premijer koji se suočava sa krivičnim gonjenjem dok je na vlasti u slučaju koji on naziva "Političkim lovom na veštice".

Netanjehu se pojavo pred sudom nedelju dana nakon što je položio zakletvu na početku petog mandata, čime je, nakon sporazuma sa rivalom Benijem Gancom iz strnek Plavo i belo završen politički zastoj dug više od godine.

On je u novembru pošle godine optužen za mito, prevaru i proneveru u tri slučaja.

Na teret mu se pored ostalog stavlja da je primao poklone od prijatelja milionera i činio usluge vlasnicima medija u zamenu za povoljno izveštavanje.

(Dojče vele, Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner