Početna strana > Hronika > Ivica Dačić u Vašingtonu: SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom kao konstruktivnu i odgovornu, a imaju veoma negativan stav o pristupu kosovskih vlasti
Hronika

Ivica Dačić u Vašingtonu: SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom kao konstruktivnu i odgovornu, a imaju veoma negativan stav o pristupu kosovskih vlasti

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. februar 2023.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Vašingtonu da SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom kao konstruktivnu i odgovornu, a da imaju veoma negativan stav o pristupu kosovskih vlasti.

Pošto je prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku, na kojem se obratio američki predsednik DŽozef Bajden, Dačić je za RTS rekao da je za Srbiju veoma važno da ne bude optužena za opstrukciju dijaloga.

„Vašington podržava stavove Beorgada, odnosno podržava dijalog, i ulogu Beograda u tom dijalogu ocenjuje konstruktivnom i odgovornom, za razliku od (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koga ocenjuju veoma negativno. Mislim da je to bila veoma jasna i dobra poruka, za nas je veoma bitno da dođemo do situacije da nismo taj faktor koji će biti napadan za opstrukciju dijaloga“, kazao je Dačić.

Na kraju trodnevne posete Vašingtonu, Dačić je rekao da je za njega najvažniji bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, za koje je rekao da podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština (ZSO) nešto što je već dogovoreno, a ne predmet pregovora, i da mora biti formirana.

Dačić je osudio današnje ponašanje predstavnika više opozicionih stranaka na sednici skupštine Srbije, navodeći da bi „one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije“.

„Današnje scene koje su se mogle videti unutar skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven“, naveo je Dačić.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner