Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Predstavnici SPC nemaju pravo da prete i ponašaju se kao u vreme inkvizicije
Hronika

Ivica Dačić: Predstavnici SPC nemaju pravo da prete i ponašaju se kao u vreme inkvizicije

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. maj 2013.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom nastupa pojedinih predstavnika Srpske pravoslavne crkve na današnjem mitingu u Beogradu, da je to bio neuobičajen i potpuno neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke.

"Ponekad se zaista zapitam čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji", rekao je Dačić u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Dačić je poručio da niko ne osporava Srpskoj pravoslavnoj crkvi da iznosi svoje mišljenje o potezima vlasti, ali da nije legitimno da crkva upućuje otvorene pretnje državnim organima.

"Niko ne osporava pravo SPC i bilo kome drugom da ističe svoje stavove, ali niko nema prava da bilo kome preti i da se ponaša kao u vreme inkvizicije", ukazao je premijer.

Dačić je naveo i da je zgrožen retorikom koja se pojavila. "To nije Srbija 21. veka. Želimo da Srbija ide napred, branimo srpski narod gde god on živi. Ovakve poruke su samo vraćanje nazad", ocenio je Dačić.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, na početku današnjeg skupa u Beogradu, rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni, i pomolio se za "vaskrs Kosova i Metohije, cele Srbije i roda srpskog".

Umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) rekao je, govoreći o državnom vrhu Srbije, da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

"(Premijer Ivica) Dačić kaže da je za realnu i zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner