Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Napredak u dijalogu Beograda i Prištine treba da prati napredak Srbije u evrointegracijama
Hronika

Ivica Dačić: Napredak u dijalogu Beograda i Prištine treba da prati napredak Srbije u evrointegracijama

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. novembar 2012.

RIM – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Rimu sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Đuliom Tercijem, nakon čega je poručio da Srbija želi da brzo postane član EU i da je spremna za dogovorno rešenje sa Prištinom u interesu obe strane.

„Pozivamo sve zemlje EU i sveta da ozbiljno shvate Srbiju. Kada nešto kažemo - tako će i biti. Još postoje ostaci nepoverenja da će neko nekoga da prevari. Ne. Ova vlada će jasno reći šta može a šta ne. I takav konstruktivan odnos ocekujemo i sa druge strane”, poručio je Dačić.

On je dodao da napredak u dijalogu Beograda i Prištine treba da prati napredak Srbije u evrointegracijama i to brzo.

Dačić je ocenio da odnose dve države krase dugogodišnji prijateljski odnosi i dodao da misli da je Srbija najveći prijatelj Italije na Balkanu.

Premijer je poručio da Srbija želi da bude deo Evrope i da brzo uđe u EU.

„Srbija će ispuniti postavljene kriterijume. Želimo da rešimo ne samo tehnička pitanja, već da za mandata ove vlade rešimo sva otvorena sporna pitanja”, rekao je on.

Terci je istakao da će Italija učiniti sve da pomogne brzo približavanje Srbije EU i određivanje preciznog datuma za početak pregovora o članstvu.

Italijanski ministar je novinarima, posle sastanka koji je trajao više od sat vremena umesto uobičajenih 30 minuta, rekao da zvanični Rim snažno podržava evropski put Srbije.

„Namera nam je da to činimo i u daljim fazama. I dalje verujemo u evropsku budućnost Srbije kao i celog regiona”, rekao je Terci.

On je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih koraka načinjenih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, čime je stvorena pozitivna klima.

„Italija ima nameru da ima aktivnu ulogu i potpomaže obe strane jer su pregovori jedini mogući put”, naglasio je Terci.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner