Početna strana > Hronika > Ivica Dačić nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije Kine: Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi. Nastavićemo saradnju uprkos neprimerenim pritiscima
Hronika

Ivica Dačić nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije Kine: Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi. Nastavićemo saradnju uprkos neprimerenim pritiscima

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. novembar 2022.

 BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije Kine da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi.

"Mi ćemo i pored svih pritisaka koji dolaze na neprimeren način nastaviti našu saradnju sa Kinom", poručio je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS i ocenio da je to u obostranom interesu.

On je zahvalio Kini na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodajući da i Kina može da računa na podršku Srbije kada je reč o njenom suverenitetu i integritetu.

Predsednik SPS je podsetio i na istorijske činjenice, poput one da je tokom bombradovanja 1999. godine, jedna od meta u Beogradu bila i kineska ambasada.

Kada je reč o saradnji dve partije, Dačić je rekao da ona traje više decenija, te da u okviru uspešne saradnje Srbije i Kine jača i međupartijska saradnja.

"Naše dve zemlje su prijateljske, jedni druge podržavamo, imamo i Sporazum o strateškom partnerstvu, a odnosi između predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića su na visokom nivou", istakao je Dačić.

Zamenik ministra međunarodnog odeljanja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Kuan Hongšan rekao je da su sa delegacijom SPS razgovarali o jačanju saradnje u svim oblastima između dve države, ali i na nivou partija.

"Razmenili smo mišljenje i dogovarali konkretne planove za buduću saradnju dve parije. Komunistička partija Kine i SPS su bratske partije, a dve države imaju čelično prijateljstvo", rekao je Hongšan.

On je pozvao delegaciju SPS da poseti Kinu, dodajući da i danas pamte Dačićevu posetu Kini februara 2020. godine kada je počela pandemija korona virusa, uz ocenu da je to bila hrabra odluka i velika podrška kineskom narodu.

Ponovio je da dve zemlje zajedno čuvaju međunarodno pravo izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Srbija razvija.

(Tanjug)