Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Ako može Kosovo da traži i dobije nezavisnost, zašto onda ne bi mogla da isto uradi i Republika Srpska
Hronika

Ivica Dačić: Ako može Kosovo da traži i dobije nezavisnost, zašto onda ne bi mogla da isto uradi i Republika Srpska

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 30. april 2023.

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su, ne računajući misiju UNMIK, od 240 angažovanih u Ujedinjenim nacijama u ime Srbije, 108 ili 114 Albanci.

Dačić je za TV Pink izjavio da su ti Albanci u UN kao državljani Srbije i žele da budu iz Srbije „samo onda kada im je ona potrebna“.

„Ja sam rekao – kako ste vi Albanci licemerni, vi nećete u Srbiju, a muzli ste iz nje para koliko ste mogli i sada hoćete i svoju državu“, izjavio je šef diplomatije.

Dačić je dodao da je jedna situacija traženja nezavisnosti onda kada neki narod nema svoju državu, ali da Abanci imaju svoju državu, Albaniju.

„Ako može Kosovo da traži i dobije nezavisnost, zašto onda ne bi mogla da isto uradi i Republika Srpska“, upitao je Dačić.

Dačić je, komentarišući predstojeći sastanak lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu, ponovio da bez formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu nema dalje implementacije sporazuma.

„Ali, važno je da budemo pametni i radimo sve da sačuvamo mir. Ne plašimo se mi ni Kurtija ni Gervala, njih treba da se plaši međunarodna zajednica“, izjavio je šef diplomatije.

On je ponovio da je za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali uz očuvani teritorijalni integritet i suverenitet.

Dačić je dodao da je iz nemirima zahvaćenog Sudana do sada uz pomoć Ujedinjenih nacija, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, evakusano 27 od 28 srpskih državljana koji su to zatražili.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner