Početna strana > Hronika > Ivan Kostić: Vlada Srbije podržava Ukrajinu koja progoni Crkvu kao u sovjetsko vreme
Hronika

Ivan Kostić: Vlada Srbije podržava Ukrajinu koja progoni Crkvu kao u sovjetsko vreme

PDF Štampa El. pošta
subota, 01. april 2023.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavljuje da će „nastaviti da kontinuirano pomaže Ukrajinu“ dok u isto vreme režim Volodimira Zelenskog pokušava da otme Kijevopečersku lavru od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, što je u suprotnosti sa svim poveljama Ujedinjenih nacija o slobodi veroispovesti.

Srpska Vlada nastavlja da povlači poteze koje su u suprotnosti sa zdravim razumom, ali i sa većinskom voljom građana Srbije. Umesto da, držeći se svojih reči o političkoj neutralnosti, ostane po strani u sukobu u Ukrajini, Ana Brnabić već nekoliko puta otvoreno pruža podršku režimu u Kijevu pozivajući se na međunarodno pravo. Zašto se tako zdušno ne poziva na međunarodno pravo kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a koje ne poštuju baš ti njeni mentori sa kolektivnog zapada koji su učestvovali u NATO bombardovanju SRJ i okupaciji Kosova i Metohije.

Sa druge strane, patrijarh Porfirije i SPC jasno i nedvosmisleno pružaju podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije u momentima kada ekstremni elementi Zelenskog otimaju hramove UPC, tuku sveštenike i vernike, a sada se spremaju da nasilno isteraju episkope i monahe iz Kijevopečerske lavre. Srpska pravoslavna crkva je odlično upućena u dešavanja u Ukrajini i svesna je da je Specijalna vojna operacija pokrenuta od strane Rusije na teritoriji koja je vekovima pripadala Ruskom carstvu, borba za očuvanje pravoslavlja koje je izgleda glavna meta svetskih globalista.

Dijametralno suprotne poruke patrijarha Porfirija i premijerke Ane Brnabić pokazuju da će u budućnosti morati da dođe do još jasnijeg definisanja naših državnih institucija po pitanju ukrajinske krize. Ana Brnabić i Aleksandar Vučić su već suočeni sa ozbiljnim narodnim buntom zbog antiustavne politike po pitanju Kosova i Metohije, a uskoro ih čekaju i dodatni pritisci da se za račun zapada, a na štetu srpskih nacionalnih i ekonomskih interesa, okrenu protiv Rusije. Njima jedino ostaje ili da menjaju svoju decenijsku politiku predaje nacionalnih interesa u ruke Briselu i Vašingtonu, ili da se povuku sa vlasti i vođenje države nakon novih izbora prepuste onima koji nisu ucenjeni da rade protiv srpskih interesa.

Autor je narodni poslanik i potpredsednik Dveri

(Dveri)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner