Početna strana > Hronika > Ištvan Pastor: Apsurdno rešenje kojim su isključeni iz restitucije prisilni pripadnici okupatorskih snaga
Hronika

Ištvan Pastor: Apsurdno rešenje kojim su isključeni iz restitucije prisilni pripadnici okupatorskih snaga

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 25. septembar 2011.

BEOGRAD – Savez vojvođanskih Mađara (SVM) saopštio je večeras da neće promeniti stav da je neprihvatljiv vladin Predlog zakona o restituciji jer ponovo promoviše načela kolektivne krivice.

Predsednik SVM Ištvan Pastor ističe da zalaganje za istorijsko pomirenje i ukidanje principa kolektivne odgovornosti čime kamene temeljce politike SVM.

„Ove naše težnje predstavljaju evropske vrednosti, od kojih ni po koju cenu nećemo odustati. Ni u trenucima kada naše stavove niko ne deli u Skupštini Srbije”, naveo je on, u stranačkom saopštenju.

Pastor navodi da je Predlog zakona o restituciji za SVM „u potpunosti neprihvatljiv” a da „ponovno promovisanje načela kolektivne krivice putem ovog zakona predstavlja ignorisanje najosnovnijih civilizacijskih vrednosti”.

Prema njegovim rečima, graniči se sa apsurdom zakonsko rešenje kojim su isključeni iz procesa restitucije i oni koji su, protivno svojoj volji, postali pripadnici okupatorskih snaga.

Pastor ukazuje da su, po predlogu zakona, isključeni čak i onda „ako u postupku rehabilitacije pred sudom dokažu svoju nevinost”, navodi se u saopštenju.

Predsednik te parlamentarne stranke kaže da je osnovna pretpostavka za pomirenje zajedničko suočavanje sa strahotama iz Drugog svetskog rata.

„Tokom proteklih dana vojvođanski Mađari su se, na žalost uverili, da je politička elita većinskog društva i dalje nespremna da odstupi od jednostranog shvatanja istorije”, dodao je on.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner