Početna strana > Hronika > Iran kritikuje Rusiju zbog zabrane isporuka S-300
Hronika

Iran kritikuje Rusiju zbog zabrane isporuka S-300

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. septembar 2010.

TEHERAN – Iranski ministar odbrane, general Ahmad Vahidi, kritikovao je danas Rusiju zbog zabrane prodaje protivvazdušnih raketnih sistema S-300 Iranu.

Kritika koju je izrekao ministar Vahidi je usledila samo dan pošto je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao dekret kojim se Iranu zabranjuje isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-300, kao i tenkova, borbenih helikoptera i vojnih brodova.

Vahidi je izjavio da Rusija rizikuje poniženje zbog popuštanja pred međunarodnim pritiskom zabranjivajući prodaju svih savremenih sistema što može onemogućiti sposobnost Irana da se sam brani od vazdušnih napada.

"Smatramo da Rusija treba da pokaže da ima nezavisan stav u biranju svojih odnosa sa drugim zemljama, kao i po međunarodnim pitanjima", rekao je Vahidi u intervjuu državnoj iranskoj televiziji.

Teheran je u sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa drugim zapadnim zemljama zbog spornog nuklearnog programa.

Izrael i SAD dugo su uticale na Moskvu da odustane od planova prodaje preciznog raketnog sistema Teheranu, a ruski zvaničnici obećali su da neće isporučivati te sisteme pošto su u junu podržali četvrti krug sankcija Ujedinjenih nacija protiv Irana .

Teheran je 2007. objavio potpisivanje ugovora s Rusijom o prodaji sistema S-300, ali nijedan do sada nije isporučen, javile su svetske novinske agencije.

Vahidi je insistirao da Moskva mora da primeni sporazum, ali je istovremeno naglasio da on "nije vitalan jer će Iran izgraditi u budućnosti sličan sistem".

Sistem S-300 je mobilni, protivvazdušni raketni sistem dugog dometa koji može da detektuje, prati i uništi balističke rakete, krstareće rakete i niskoleteće avione.

Taj sofisticirani sistem je u stanju da istovremeno prati do šest meta na udaljenosti 120 kilometara i na njih ispali 12 raketa, a prema ocenama specijalista, po glavnim borbenim karakteristikama značajno prevazilazi sličan američki protivvazdušni sistem "Patriot".

(Tanjug)