Početna strana > Hronika > Iran: Demonstranti u Teheranu i danas protestuju zbog obaranja ukrajinskog aviona
Hronika

Iran: Demonstranti u Teheranu i danas protestuju zbog obaranja ukrajinskog aviona

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. januar 2020.

 Iranski demonstranti nastavili su s protestima posle priznanja Teherana da je vojska Irana greškom oborila ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade.

Demonstranti su se danas drugi dan zaredom okupili u Teheranu i drugim gradovima, zahtevajući ostavke visokih zvaničnika, prenosi BBC.

Oni su protestovali uprkos raspoređivanju brojnih pripadnika policije i elitne Revolucionarne garde Irana.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se demonstranti mogu čuti kako uzvikuju antivladine slogane.

"Oni lažu da je Amerika naš neprijatelj, naš neprijatelj je ovde", uzvikivali su demonstranti, između ostalog.

Na jednom snimku vidi se očigledno simbolički čin studenata koji, prkoseći državnoj propagandi, vode računa da ne prelaze preko zastava SAD i Izraela, nacrtanih na podu jednog univerziteta u Teheranu.

Druga grupa demonstranata je ranije danas ispred britanske ambasade u Teheranu zapalila zastavu te zemlje i Izraela, uz povike "Smrt Velikoj Britaniji", "Smrt SAD" i "Smrt Izraelu".

Juče su se studenti okupili ispred dva univerziteta kako bi odali počast žrtvama obaranja aviona, ali su tokom večeri izbili nasilni protesti, a bezbednosne snage su bacale suzavac da rasteraju masu.

Protesti su počeli pošto je Teheran juče priznao da je "nenamerno" oborio ukrajinski avion u sredu rano ujutru, iako je nekoliko dana negirao povezanost s tim incidentom, u vreme visokih tenzija s Vašingtonom.

U padu aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade, među kojima su bile desetine Iranaca i Kanađana, ali i državljani Ukrajine, Velike Britanije, Avganistana i Švedske.

Avion koji je leteo ka Kijevu oboren je blizu Teherana, nedugo pošto je Iran iste noći izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su stacionirane američke snage. Taj napad je bio odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija kog su SAD ubile dronom 3. januara na bagdadskom aerodromu.

(Beta)