Početna strana > Hronika > Investicioni fond "Mid Europa Partners" kupuje "Danube foods group" u čijem vlasništvu su kompanije Imlek, „Mlekara Subotica”, Bambi i „Knjaz Miloš”
Hronika

Investicioni fond "Mid Europa Partners" kupuje "Danube foods group" u čijem vlasništvu su kompanije Imlek, „Mlekara Subotica”, Bambi i „Knjaz Miloš”

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 02. februar 2015.

BEOGRAD – Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštio je da je potpisao sporazum o preuzimanju firmi Danube foods group BV i Clates Holding BV (zajedno Denjub fuds grupa - DFG).

U vlasništvu DFG su srpske kompanije Imlek, „Mlekara Subotica”, Bambi i „Knjaz Miloš”, kao i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Finansijski podaci transakcije nisu saopšteni.

Zaključivanje transakcije se očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora, saopšteno je iz DFG.

„Akvizicija Denjub Fuds-a pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon veoma uspešne investicije u SBB-Telemah grupu”, izjavio je Robert Knor, partner Mid Europe, koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.

On je dodao da se DFG odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje žele da još više ojačaju kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu.

„Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne šampione, i zbog toga sam uveren da će naša investicija u Denjub Fuds grupu biti uspešna”, naveo je Knor.

Andrej Babače, direktor u Mid Europi koji je predvodio izvršenje transakcije, naglasio je da je Denjub fuds grupa vlasnik najpopularnijih i najprepoznatljivijih maloprodajnih brendova u Srbiji i regionu.

„Grupa predstavlja jaku platformu sa velikim potencijalom za dalju ekspanziju širom Srbije i regiona - radujemo se prilici da upotrebimo svoj kapital i iskustvo kako bismo joj pomogli da ispuni taj potencijal, kao što smo činili tokom svojih prethodnih investicija u regionu”, istakao je Babače.

Generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović izrazio je zadovoljstvo što će sarađivati sa jakim i renomiranim investitorom kao što je Mid Europa Partners u sledećoj fazi razvoja Denjub fuds grupe.

Verujemo da će regionalno iskustvo tima iz Mid Europe, kao i njihova usresređenost na razvoj i korporativno upravljanje doprineti našem daljem uspehu”, zaključio je Petrović.

Sa više od 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, Denjub fuds grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

Mid Europa Partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa Partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner