Početna strana > Hronika > Informer: Metju Palmer i Kajl Skot na sastanku sa predstavnicima srpske opozicije u američkoj ambasadi, zahtevali od njih da „u javnosti zastupaju pomirljiv stav prema rešenju kosovskog problema“
Hronika

Informer: Metju Palmer i Kajl Skot na sastanku sa predstavnicima srpske opozicije u američkoj ambasadi, zahtevali od njih da „u javnosti zastupaju pomirljiv stav prema rešenju kosovskog problema“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

Lideri dela srpske opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Sergej Trifunović i Zoran Lutovac juče su se u redizenciji američke ambasade u Beogradu sastali sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, ambasadorom Kajlom Skotom i političkim savetnikom ambasade Dejvidom Gerenbekom, a Informer ekskluzivno otkriva detalje tog "tajnog" sastanka.

Kako saznajemo, glavna tema sastanka, na insistiranje Palmera i Skota, bila je situacija na Kosovu i Metohiji.

Palmer je, tvrdi naš izvor, tokom sastanka insistirao da je Kosovo nezavisna država i da Srbija mora da prihvati realnost na terenu.

- Palmer je zahtevao od prisutnih lidera opozicije da u javnosti zastupaju pomirljiv stav prema rešenju kosovskog problema i da u svakoj prilici ističu štetnost ideje o razgraničenju Srba i Albanaca na KiM, jer bi, kako tvrdi, nova promena granica na Balkanu mogla da izazove haos - kaže naš izvor, uz opasku da su Đilas, Jeremić, Obradović i ostali lideri opozicije samo ćutali i slušali.

Prema rečima našeg sagovornika, nakon Palmerovog monologa o Kosovu, Đilas i ekipa su od Palmera i Skota zatražili logističku, finansijsku i medijsku podršku za nastavak demonstracija u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, žaleći se da će se bez takve podrške protesti vrlo brzo ugasiti.

- Đilas je nakon toga tražio od Palmera da izvrši pritisak na vlasti u Srbiji da se njemu i ostalim liderima opozicije, osim na RTS, omogući ravnomerna zastupljenost i u programima privatnih televizija, ali i na stranicama privatnih dnevnih novina - kaže naš izvor.

On navodi da je nakon Đilasa reč uzeo Vuk Jeremić koji je počeo naširoko da obrazlaže plan opozicije u 30 tačaka, ali da su Palmer i Skot ubrzo prekinuli njegovo "dosadno" izlaganje.

- Onda se javio Boško Obradović pričom o tome kako se Dveri bore za demokratske vrednosti, zaštitu ljudskih prava i sloboda, ali ni jednom jedinom rečju nije pomenuo tradicionalne porodične vrednosti, srpsku tradiciju, borbu protiv ulaska u NATO i EU, kao ni borbu za KiM - kaže naš sagovornik.

Inače, prema njegovim rečima, ovo je najmanje peti sastanak Obradovića i Skota u protekle tri i po godine i zato nije ni čudo što lider Dveri u javnim nastupima više ne zastupa ideje svog pokreta i ne govori ništa loše o SAD i ambasadoru Skotu.

(Informer)