Početna strana > Hronika > Ilon Mask doneo odluku da Tviter napušta "kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija u EU": Sloboda je ono što mi kažemo. Tijeri Breton: Tviter će biti izbačen iz Evrope, ako se ne povinuje zahtevima Brisela
Hronika

Ilon Mask doneo odluku da Tviter napušta "kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija u EU": Sloboda je ono što mi kažemo. Tijeri Breton: Tviter će biti izbačen iz Evrope, ako se ne povinuje zahtevima Brisela

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. maj 2023.

Društvena mreža Tviter napušta "kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija u Evropskoj uniji", što je naljutilo zvaničnike u Uniji.

Prvi je reagovao evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton koji je rekao da će obaveze Tvitera u ovoj oblasti ostati i po novom zakonu.

Odluka je stigla nakon višemesečnih pomešanih poruka Maska koji je rekao da želi da podrži slobodu govora na toj društvenoj mreži, dok je insistirao i da će podržati Evropsku uniju u njenom cenzorskom ratu.

Kako navodi "Politiko", čini se da vlasnik daje prednost svojoj posvećenosti slobodi govora u odnosu na zadovoljenje gospodara iz EU.

Breton je rekao da zakonske obaveze Maskove kompanije da cenzuriše sadržaj koji se ne dopada Evropskoj uniji i dalje ostaju, ponavljajući njegove prethodne pretnje da će platforma biti u potpunosti izbačena iz bloka ako se ne povinuje zahtevima Brisela.

"Možete da bežite, ali ne možete da se sakrijete", zapretio je Breton. "Pored dobrovoljnih obaveza, borba protiv dezinformacija biće zakonska obaveza prema Zakonu o digitalnim uslugama od 25. avgusta", poručio je zvaničnik EU.

Iako je "krstaški rat" protiv dezinformacija za sada dobrovoljan, kao što je pomenuo Breton, Zakon o digitalnim uslugama bloka uskoro će naložiti da velike kompanije društvenih mreža preventivno cenzurišu određeni sadržaj, izjave, stavove i mišljenja koje Brisel smatra nedopustivim.

Kodeks dobre prakse je dobrovoljni pravilnik koji je prošle godine ažuriran i uključuje obaveze kompanija poput "Tvitera", "Mete" i "Alfabeta".

Iako nije obavezno, učešće kompanija u kodeksu je osmišljeno da pomogne da se neke od obaveza ovih firmi nadoknade u okviru zasebnog i obaveznog Zakona o digitalnim uslugama — novih pravila društvenih medija koja predviđaju kazne i do 6 odsto godišnjeg prihoda kompanije.

Prema predstojećim propisima, svaka platforma koja odbija da se pridržava pravila rizikuje da dobije velike novčane kazne, kao i potencijalnu zabranu rada u Uniji.

Međutim, nedavna Maskova politika u Sjedinjenim Državama mogla bi malo da oteža stvari Briselu, s tim što se milijarder nedavno umešao u predsedničku kampanju Rona Desantisa.

Kao posledica toga što su Breton i njegove kolege iz EU došle u sukob sa Maskom u vezi sa slobodom govora, blok bi mogao da stekne niz veoma uticajnih neprijatelja.

Podsetimo, Mask i Breton su ušli u sukob već prvog dana kada je milijarder preuzeo kompaniju. Kada je Mask na Tviteru objavio "ptica je oslobođena", kao poruku da je preuzeo upravljanje, Breton mu je odmah odgovorio: "Zapravo Ilone, unutar EU ptica će leteti po našim pravilima".

(RT)