Početna strana > Hronika > Igor Kirilov: DŽon Bolton tvorac strategije istraživanja biološkog oružja. Posebno zabrinjavaju testiranja Ministarstva odbrane SAD zaraznih bolesti i toksičnih supstanci na ukrajinskim vojnicima i mentalno bolesnim osobama
Hronika

Igor Kirilov: DŽon Bolton tvorac strategije istraživanja biološkog oružja. Posebno zabrinjavaju testiranja Ministarstva odbrane SAD zaraznih bolesti i toksičnih supstanci na ukrajinskim vojnicima i mentalno bolesnim osobama

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

Savetnik bivšeg američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton, bio je koautor strategije čiji je cilj da se osigura "globalno liderstvo" SAD u istraživanju biološkog oružja, ukazao je visoki ruski vojni zvaničnik.

"Istraživanja koja su u toku u Sjedinjenim Državama u cilju poboljšanja patogenih svojstava mikroorganizama primoravaju nas da preispitamo izjave američkih zvaničnika zaduženih za suzbijanje bioloških pretnji. Jedan od takvih zvaničnika je DŽon Bolton, koji je (ranije) služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD", rekao je general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik jedinica za radijaciju, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije.

Kirilov je podsetio da je Bolton u izveštaju iz septembra 2000. naveo da SAD moraju da zadrže svoju vojnu superiornost da bi postigle poziciju svetskog lidera, a jedan od načina da to urade je stvaranje biološkog oružja.

Ruski zvaničnik je rekao da su u Ukrajini, pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD, vršena, a moguće je da se još uvek sprovode testiranja zaraznih bolesti na vojnom osoblju.

"Posebno zabrinjava testiranja, pod kontrolom Ministarstva odbrane SAD, zaraznih bolesti i toksičnih supstanci na ukrajinskim vojnicima i mentalno bolesnim osobama, koji su jedna od najugroženijih kategorija građana", rekao je Kirilov.

Tokom specijalne operacije u Ukrajini, otkriveni su podaci o sprovođenju vojnih bioloških programa Pentagona u Ukrajini koja u suprotnosti sa prvim i četvrtim članom Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTVC).

Analiza dokumenata pronađenih u ukrajinskim laboratorijama daje razlog da se veruje da se biološko oružje razvijalo u blizini ruske granice, naglasio je Kirilov, a prenele "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, to potvrđuju i ugovori o radu dati izvođačima iz Pentagona koje je Ministarstvo ekonomije Ukrajine odobrilo. On je naglasio i da je Pentagon na zahtev jednog od izvođača iz izveštaja o finansiranju rada laboratorija uklonilo informacije o njima, što ukazuje da ni Amerikanci ne znaju za ove aktivnosti svoje vlade.

Nomenklatura patogena koja je proučavana u okviru "ukrajinskih projekata" U-Pi i Tep ni na koji način nije povezana sa problemima koji su relevantni za zdravstvo Ukrajine. Istovremeno, glavni akcenat je stavljen na proučavanje posebno opasnih infekcija, koje se smatraju potencijalnim agensima biološkog oružja. Na primer, cilj projekta Tep-2 bio je proučavanje patogena sapa, akutne infektivne bolesti čiji slučajevi nikada nisu zabeleženi na teritoriji Ukrajine, primetio je general.

Patogene sele u treće zemlje

Kirilov je rekao i da Sjedinjene Američke Države povlače svoje biološke laboratorije u treće zemlje zbog visokog rizika od nesreća u njima, prenose "RIA Novosti".

"Visoki rizik od vanrednih situacija u američkim biološkim laboratorijama jedan je od razloga za njihovo povlačenje iz nacionalne nadležnosti i prelazak na teritoriju trećih zemalja, uključujući Ukrajinu i druge države. To objašnjava pogoršanje epidemijske situacije na tim mestima, pojavu bolesti neuobičajenih za ove krajeve i njihove nosioce“, rekao je on.

Novi objavljeni dokumenti potvrđuju pokušaje Amerikanaca da kontrolišu patogene u laboratorijama u Ukrajini, rekao je Kirilov.

"Objavljeni dokumenti još jednom potvrđuju saradnju Kijeva i Vašingtona , kao i pokušaje uspostavljanja kontrole nad patogenima u ukrajinskim laboratorijama kroz uvođenje PAKS sistema, čiji su elementi prebačeni u Ukrajinu pod oznakom vlasništva vlade SAD''.

General je skrenuo pažnju na činjenicu da je u Sjedinjenim Državama sistem za praćenje kršenja bezbednosti u biološkim laboratorijama decentralizovan i pokriva samo objekte koji dobijaju sredstva iz saveznog budžeta. Postoji mala kontrola nad privatnim laboratorijama, iako one istražuju posebno opasne patogene.

"Nedostatak jedinstvenih standarda za rad ovakvih objekata stvara rizik od zaobilaženja Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja i grubog kršenja bezbednosnih zahteva", naglasio je Kirilov.

"Materijal za istraživanje"

Moskva je na početku specijalne vojne operacije saopštila da režim u Kijevu "užurbano sakriva tragove vojnog biološkog programa koji je sprovođen uz podršku Ministarstva odbrane SAD".

Prema rečima stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vasilija Nebenzje, Ministarstvo odbrane Rusije "došlo je u posed dokumenata koji potvrđuju da je Ukrajina razvila mrežu od barem 30 bioloških laboratorija za sprovođenje ekstremno opasnih bioloških eksperimenata čiji je cilj pojačavanje patogenih svojstava kuge, antraksa, kolere i drugih smrtonosnih bolesti uz pomoć sintetičke biologije. Ovaj rad je finansirala, i direktno nadgledala, Odbrambena agencija za redukciju pretnji Sjedinjenih Država", koja deluje u okviru Pentagona.

Rezultati istraživanja prosleđivani su biološkim centrima američke vojske, rekao je Nebenzha i dodao da "identifikacija ovih patogena, kao i njihove prekomerne količine, navode na pomisao da je reč o vojnim biološkim programima."

Iako je Vašington još na početku operacije demantovao tvrdnje Moskve, državna podsekretarka Viktorija Nuland je svedočeći pod zakletvom pred američkim Kongresom, na pitanje da li Ukrajina ima hemijsko i biološko oružje rekla:

"Ukrajina ima postrojenja za biološka istraživanja, i sada smo veoma zabrinuti da ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad njima. Tako da sarađujemo sa Ukrajincima da sprečimo da bilo šta od tog materijala za istraživanje padne u ruke ruskih snaga."

Mnogi su tada postavili pitanje kakav je to "materijal za istraživanje", odnosno da li je u pitanju neko novo biološko oružje.

Rusko ministarstvo je danas potvrdilo da su Amerikanci, uprkos glasnim demantima, organizovali i vodili laboratorije za biološko oružje i testirali ga na ljudima, a sve u organizaciji Boltona.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner