Početna strana > Hronika > Igor Butkevič: Na teritoriji Ukrajine pored granice sa Belorusijom primećene su oružane grupe - koje se mogu okarakterisati kao diverzanti. Belorusija je spremna da odreaguje na provokacije
Hronika

Igor Butkevič: Na teritoriji Ukrajine pored granice sa Belorusijom primećene su oružane grupe - koje se mogu okarakterisati kao diverzanti. Belorusija je spremna da odreaguje na provokacije

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. maj 2022.

Na teritoriji Ukrajine pored granice sa Belorusijom su primećene oružane grupe i pojedinci, koji se mogu okarakterisati kao diverzanti, izjavio je prvi zamenik predsednika Državnog pograničnog komiteta Belorusije Igor Butkevič.

„Primetili smo da se pored naše granice nalaze naoružane grupe ljudi i pojedinaca. Ali ko su oni? U Ukrajini su oružje delili svima redom. Oni koji se nalaze pored naših granica nemaju ni obeležja, ni uniforme i zato se svaka grupa može smatrati diverzantskom. Spremni smo da odgovorimo takvim grupama“, izjavio je Buktevič u intervjuu listu „SB.Belarus sevodnja“.

Predstavnik Državnog pograničnog komiteta istakao je da je „na južnim granicama Belorusije, na teritoriji nekada prijateljske bratske Ukrajine, još mnogo pre ruske specijalne vojne operacije je počelo formiranje oružanih snaga na Rovenskom, Kijevskom i Černigovskom pravcu, čiji je ukupan broj više od 20 hiljada ljudi. Aktivno se radi na povećanju broja inženjerskih objekata i barijera na granici“, navodi on.

„Činjenice o direktnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine koje su usmerene na našu granicu ne beležimo, ali smo primetili provokacije. Uništavaju se pogranična obeležja, ostavljaju se provokativni leci ili pogrdni natpisi i drugo“, rekao je Buktevič.

On je naveo i da Ukrajina koristi dronove i neobeležene plovne objekte kako bi osmotrila teritoriju.

„Osnovu predstavljaju pogranični sporazumi, obaveze, kojih bi obe strane trebalo da se striktno pridržavaju, ali ukrajinska strana to ne poštuje. Nemamo sa kim da istražimo pogranične incidente“, naveo je on.

Dodao je da se za sada kontroliše situacija na beloruskoj granici i da je Belorusija spremna da odreaguje na provokacije.

Ranije je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič izjavio da ukrajinske diverzione i obaveštajne grupe ulaze na teritoriju Belorusije.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner