Početna strana > Hronika > Hrvatski avioni čuvaju nebo Crne Gore, BiH i Makedonije
Hronika

Hrvatski avioni čuvaju nebo Crne Gore, BiH i Makedonije

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. septembar 2013.

Podgorica – Uskoro će hrvatski borbeni avioni čuvati crnogorsko nebo, ali i vazdušni prostor Makedonije i Bosne i Hercegovine, proizlazi iz predloga sporazuma između ministarstava odbrane zvanične Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, koji je utvrdila Vlada Crne Gore.

Kako doznajemo iz izvora bliskih kabinetu premijera Mila Đukanovića, četiri republike bivše SFRJ će „mirno spavati pod krilima hrvatskih borbenih aviona, jer će, kako je to zacrtano u sporazumu, Hrvati preuzeti vodeću ulogu u ovom projektu nazvanom Pametna odbrana, uz značajnu finansijsku podršku NATO-a”.

„Pre dve godine, na sastanku ministara odbrane Jadranske povelje u Draču, doneta je odluka o formiranju zajedničke protivvazdušne odbrane”, kaže naš izvor. „Pretpostavke su da će brdo Vrsuta iznad Bara biti lokacija za postavljanje radara za sistem zajedničke vazdušne odbrane.”

Priča o zaštiti vazdušnog prostora Crne Gore dospela je u žižu javnosti nedavno, nakon što je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić izjavio da će se to pitanje rešiti u saradnji sa NATO-om.

Izjavu načelnika Generalštaba crnogorske vojske predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine profesor Radan Nikolić ocenjuje kao „providnu manipulaciju i propagiranje pristupanju alijansi”.

„Za nas je neshvatljivo da nam nebo čuva neko sa kim smo do juče ratovali. Crna Gora nije rešila pitanje granice sa Hrvatskom, ali ni ratne zločine koje su njihove paravojne formacije počinile nad crnogorskim vojnicima i građanima”, rekao je za „Politiku” Radan Nikolić.

On ocenjuje da je Vojska Crne Gore sa četiri ispravna borbena aviona tipa „supergaleb G-4” mogla samostalno da kontroliše svoje nebo.

„Niko ne kaže koliko će Crnu Goru koštati da hrvatski borbeni avioni to čine umesto naših domaćih. Vojna zaštita tuđeg neba je veoma unosan posao, a ovu priču koja se sada ostvaruje nagovestio je još 2009. bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić”, podseća Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, stručnjaci NATO-a su procenili da „vojnu kontrolu neba, uz odgovarajuću podršku sa zemlje, može da obavlja četiri-pet borbenih aviona”.

„Naše udruženje upućuje odgovorne u Crnoj Gori da pitaju kolege u Sloveniji, čije nebo je prethodnih godina štitilo ratno vazduhoplovstvo Italije, kakvo je njihovo iskustvo u vezi sa tim”, poručuje Nikolić. „Prema podacima do kojih smo došli, ono je bilo gorko i skupo. Godišnje ih je koštalo između 20 i 40 miliona evra. Čemu onda članstvo u NATO-u, ako se njime, u političkom smislu, gubi suverenitet ne samo nad vojskom nego i nad teritorijom? A sve to mnogo košta.”

Novica Đurić

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner