Početna strana > Hronika > Hongkong: Masovni protesti zbog nacrta novog zakona o bezbednosti, bačen suzavac, uhapšeno više od 180 demonstranata; Robert O'Brajan: SAD bi mogle uvesti sankcije Kini - ukoliko Peking pomoću zakona okupira Hongkong
Hronika

Hongkong: Masovni protesti zbog nacrta novog zakona o bezbednosti, bačen suzavac, uhapšeno više od 180 demonstranata; Robert O'Brajan: SAD bi mogle uvesti sankcije Kini - ukoliko Peking pomoću zakona okupira Hongkong

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. maj 2020.

U Hongkongu su održani masovni protesti zbog nacrta novog zakona o bezbednosti kojeg kineske vlasti planiraju uvesti u toj regiji sa posebnim statusom.

Demonstranti u crnoj odeći okupili su se u regiji Causeway Bay koja je poznata po velikim trgovačkim kompleksima i centrima.

Tokom antivladinih protesta demonstranti su pozivali na jedinstvo ljudi u Hongkongu, a policija je intervenisala suzavcima kako bi ih sprečila u nameri da održe protestnu šetnju.

Tokom nereda slobode je lišeno najmanje 120 demonstranata, uključujući i jednog od vodećih antivladinih aktivista u Hongkongu Tama Tak-Čija.

U Hongkongu policija je uhapsila najmanje 180 demonstranata koji su učestvovali u nedozvoljenom protestu u nekoliko delova grada, navodi se u saopštenju lokalne policije.

„Do 21.30 časova policija je uhapsila najmanje 180 osoba koje su učestvovale u nezakonitim okupljanjima“, navodi se u saopštenju policije.

Iz policije je saopšteno da su demonstranti bacali cigle na policijske službenike i da su četvorica službenika povređena.

Prema navodima medija, stotine, a možda i hiljade demonstranata pokušali su da organizuju protest kojim izražavaju nezadovoljstvo protiv planova Pekinga da usvoji rezoluciju o pripremi nacrta zakona o osiguravanju nacionalne bezbednosti u Hongokongu.

Policija je rasterala grupu omladine pomoću nekoliko kanistera suzavca i vodenih topova.

Većima demonstranata na kraju se razišla, protesti su prošli bez velikih sukoba. Situacija u gradu trenutno je mirna.

Hongkong je višemesečno poprište antivladinih protesta na kojima demonstranti traže veći stepen demokratičnosti lokalnih izbora i veći stepen autonomije.

Povod ovog skupa je nacrt novog zakona o bezbednosti koji je zvanični Peking u petak prosledio parlamentu, a koji su kritikovale vlasti SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade i Evropske unije. 

Amerika zapretila sankcijama

Savetnik predsednika SAD Robert O'Brajan saopštio je da bi Vašington mogao uvesti sankcije Kini, ukoliko Peking pomoću nacrta zakona o nacionalnoj bezbednosti „okupira“ Hongkong, prenosi „En-bi-si“.

On je podsetio da je Komunistička partija Kine obećala Velikoj Britaniji 1984. godine da će Hongkong „sačuvati autonomiju i svoj način života do 2047. godine“.

Prema mišljenju O'Brajana, teško da će Hongkong uspeti da ostane finansijski centar Azije, ukoliko ga Kina „okupira“.

Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe.

(Sputnjik, Hina)