Početna strana > Hronika > Još jedna grupa funkcionera i osnivača napustila DSS: "Titanik" zvani DSS, po zamisli Vučića, poslat na dno srpske političke baruštine
Hronika

Još jedna grupa funkcionera i osnivača napustila DSS: "Titanik" zvani DSS, po zamisli Vučića, poslat na dno srpske političke baruštine

PDF Štampa El. pošta
petak, 28. oktobar 2016.

OBRAĆANjE JAVNOSTI OSNIVAČA I FUNKCIONERA DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Poštovani,

Mi dole potpisani funkcioneri i osnivači Demokratske stranke Srbije, obraćamo vam se duboko posramljeni i „zgađeni“ postupcima onih sa kojima smo četvrt veka delili iste političke principe i borili se za iste životne vrednosti. Danas posle svega, postadosmo svedoci postupaka onih koji trenutno vode stranku , a koji su sada već„Titanik“ zvani DSS polako poslali na dno „srpske političke baruštine“, a po zamisli Aleksandra „Velikog“ Vučića.

Isključenjem dojučerašnje predsednice stranke gospođe Sande Rašković-Ivić,„dvojac bez kormilara“ u sastavu: Dragan Maršićanin-Miloš Jovanović, zakucao je poslednjiekser u sanduk DSS-a.Drugačije se i nije naslućivalo.

Sve je bilo jasno još pre 20-ak dana na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, kada je pomahnitala rulja na sraman i vulgaran način povicima vređala Marka Jakšića jednog od osnivača stranke i lidera Srba sa severa Kosmeta. Ubrzo nakon toga na siledžijski način je iz stranke, mimo statutarnih normi, za dan i bez prava žalbe na TELEFONSKOJ SEDNICI, izbačena Dragana Trifković član predsedništva  stranke. Takođe, na telefonskoj sednici, krnje predsedništvo donelo je sraman apel javnosti koji je potpisalo svega 9 članova (od ukupno 24) predsedništva a koji je bio uvod u odstrel Sande Rašković-Ivić.

Način i bestijalnost, kao i žurba kada je u pitanju izbacivanje dojučerašnje predsednice, upućuje samo na jedno. Trebalo je po svaku cenu i u zadatim rokovima sprovesti preuzete obaveze. Preuzeto-učinjeno!

Izbacivanjem predsednika sopstvene stranke dosada nezabeleženog u srpskoj političkoj istoriji, Demokratska stranka Srbije završila je na neslavan način svoju misiju u srpskom društvu.

Ipak istine radi, mi potpisnici ovog dokumenta želimo reći sledeće.

Polazeći od činjenice da smo u predizbornoj kampanji pred građane izašli kao autentična nacionalna i demokratska stranka, opozicionog statusa u odnosu na sadašnju vlast i u odnosu na vidljive pogubne procese po narod i državu, smatrali smo kakonemamo pravo da izneverimo građane koji su nam ponovo pružili šansu. U tom smislu, pravljenje lokalnih koalicija širom Srbije, posebno u Beogradu - na način kako je to učinjeno u opštinama Voždovac i Vračar, svaku našu kritiku Vučićevog režima čini neiskrenom. U trenutku kada sadašnja vlast najavljuje promenu ustava Republike Srbije, a umesto jačanja srpskih integracija i prioritetne gradnje putnih koridora ka Crnoj Gori i Republici Srpskoj kao prioritet najavljuje autoput Niš-Priština-Drač, mi dozvoljavamo sebi da se više ne pozicioniramo kao jasna opozicijaSNS-u zbog sitnih interesa pojedinaca. Umesto da se iz sve snage borimo za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i očuvanje Republike Srpske,  kao i protiv liberalnog ekonomskog modela koji Srbiju pretvara u zemlju jeftine radne snage a koja po diktatu MMF rasprodaje ono malo preostalih prirodnih i privrednih resursa, mi pod izgovorom pragmatizma menjamo politiku i trgujemo sa Srpskom naprednom strankom za 2-3 tehnička sekretara po opštinama u Srbiji. Tako pretvaramo nacionalno i demokratsko u trgovačko i komercijalno, onako kako to već definisaše naša braća iz pokrajinskog odbora DSS za Kosovo i Metohiju.

Sve pomenuto, sadašnjem rukovodstvu stranke gotovo da nije sporno. Sporni su Marko Jakšić, Đorđe Vukadinović, Dragana Trifković i na kraju Sanda Rašković-Ivić. Sramota, malo je reći.

Svo ovo beščašće ne bi bilo moguće, bar ne u ovolikoj meri, bez duge mračne senke Vojislava Koštunice i njegovog nekadašnjeg stranačkog kartela koji su svojom nesposobnošću gurnule stranku ispod cenzusa, ostavili skoro milion evra duga i onda kukavički napustili brod. VK i rečeni kartel nikada se nisu pomirili sa činjenicom da je Sanda Rašković-Ivić plebiscitarno izabrana za predsednicu stranke, a zatim stranku-mrtvaca ponovo vratila u Skupštinu.

Stoga mi dole potpisani, čista srca i mirne duše, a u želji da spasemo svoj lični obraz,odbijamo da služimo takvom beščašću...

I tako, ne bez knedle u grlu,podnosimo ostavke na sve stranačke funkcije i istupamo iz članstva Demokratske stranke Srbije.

U Beogradu, dana 27.oktobra 2016.godine

POTPISNICI:

  1. Članovi Izvršnog odbora DSS-a

- dr Lazar Đurović

- Branislav Šoškić

  1. Članovi Političkog saveta DSS-a

- Milivoje Glišić

- Petar Lađević

  1. Predsednici Resornih odbora Stručnog saveta DSS-a

- Cisana Murusidze

- Milan Šećerović

- Veljko Veselinov

- Zdravko Jokić

 - Goran Stojanović, advokat

  1. Istaknuti članovi i funkcioneri DSS-a

- dr Željko Vilotijević, predsednik Južnobanatskog okružnog odbora

- Gorica Lakićević, član glavnog odbora

- Dragan Vesić, član glavnog odbora, (bivši predsednik OO DSS Vračar)

- Srđan Furtula , predsednik OO DSS Zemun

Prof. Miladin Šakić, član glavnog odborai predsednik OO DSS Pančevo

- Goran Dramićanin, član glavnog odborai predsednik OO DSS Vršac

 -  Miodrag Antić, predsednik GO DSS Vranje

Dalibor Lipovac, član glavnog odbora i predsednik OO DSS Mali Zvornik

5. Ostali ugledni članovi

- dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik kandidat sa poslaničke liste DSS-Dveri

- Milenko Marinković, član OO DSS Voždovac kandidat sa poslaničke liste DSS-Dveri

- mr Dragoš Vučković, (bivši potpredsednik OO DSS Vračar)

- Đorđe Đorđević, Beograd, jedan od osnivača stranke

(NSPM)