Početna strana > Hronika > Gradonačelnica Pariza An Idalgo: Želim učešće ruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu
Hronika

Gradonačelnica Pariza An Idalgo: Želim učešće ruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

 Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da želi učešće ruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. godine, za razliku od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je tražio njihovo izbacivanje.

„Mislim da je ovo trenutak za sportiste i da sportisti ne treba da budu lišeni takmičenja. Ali, mislim i zalažem se, kao i veliki deo sportskog pokreta, da ne bude ruske delegacije pod ruskom zastavom“, rekla je Idalgo za Frans 2.

Ona bi više volela da se ruski sportisti takmiče pod neutralnom zastavom, kao što je to već bio slučaj.

„Naravno, Igre se održavaju u geopolitičkom prostoru. Nadam se da će rat u Ukrajini biti iza nas kada budemo organizovali Igre u Parizu, što će biti trenutak dugo očekivanog bratskog susreta, pošto zbog kovida i svega kroz šta upravo prolazimo, postoji potreba da se okupimo oko sporta“, navela je gradonačelnica Pariza.

Idalgo je istakla da će Pariz biti spreman na vreme za takmičenje i da se sve odvija u okviru predviđenog budžeta.

Predsednik Ukrajine Zelenski je u utorak tražio od svog francuskog kolege Emanuela Makrona da se Rusija izbaci sa predstojećih Olimpijskih igara, koje će se održati na leto 2024. u Parizu.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je u sredu, posle konsultacija sa predstavnicima sportista, međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima, naveo da „nijednom sportisti ne bi trebalo da bude zabranjeno da se takmiči samo na osnovu pasoša“.

(Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner