Početna strana > Hronika > Godišnjica Kumanovskog sporazuma
Hronika

Godišnjica Kumanovskog sporazuma

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. jun 2011.

Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Vojske Jugoslavije i KFOR-a, kojim je obustavljeno NATO bombardovanje SR Jugoslavije, poznat i kao Kumanovski sporazum, potpisan pre 12 godina na vojnom aerodromu u blizini tog makedonskog grada. NATO je bombardovao SR Jugoslaviju od 24.3.1999. godine.

Tačno pre 12 godina, na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, potpisan je Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Vojske Jugoslavije i KFOR-a, posle čega je NATO obustavio bombardovanje SR Jugoslavije.

Sporazum su potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović i britanski general Majkl DŽekson.

DŽekson je tada rekao da se Sporazumom stvaraju uslovi za prekid bombardovanja, raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i postupno povlačenje jugoslovenske vojske iz Pokrajine.

Istog dana, Savet NATO-a je, na sednici u Briselu, odobrio sporazum koji su u Kumanovu potpisali predstavnici jugoslovenske vojske, policije i međunarodnih snaga. Savet je od komandanta NATO-a za Evropu Veslija Klarka zatražio da "verifikuje početak povlačenja jugoslovenskih snaga sa Kosova", što je ubrzo i učinjeno.

Na Kosovo i Metohiju prvi je stigao ruski konvoj iz sastava mirovnih snaga UN, koji je u centar Prištine ušao 12. juna, u 1.30, a potom je nastavio prema Kosovu Polju i prištinskom aerodromu "Slatina".

Istog jutra, nešto posle pet časova, sa teritorije Makedonije na Kosovo i Metohiju su, u okviru mirovne misije UN, ušli britanski vojnici.

Granicu su kod mesta Blace, u šest transportnih helikoptera, prešli britanski padobranci i Gurke, pripadnici specijalne jedinice, a potom su na teritoriju južne srpske Pokrajine ušle i kolone britanskih i francuskih vojnih vozila.

Prvi kontingent od oko 800 nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a ušao je oko podneva istog dana na sa makedonske teritorije kod Blaca, zajedno sa britanskim trupama, dok su pripadnici italijanskih snaga ušli, u noći između 14. i 15. juna, u Peć, a nemački kontingent KFOR-a u Orahovac.

Vojska Jugoslavije napustila je Prištinu 16. juna, u konvoju od pedesetak teretnih i putničkih vozila, a njihov odlazak nadgledali su predstavnici mirovnih snaga UN, čija su oklopna vozila bila na čelu i začelju kolone.

Vojska Jugoslavije je, i pored toga što su najžešći vazdušni udari u dvoipomesečnom ratu sa NATO-om bili izvedeni na Kosovu i Metohiji, uspela da iz Pokrajine izvuče najveći deo svog ljudstva i tehnike. NATO bombardovanje SR Jugoslavije trajalo je od 24. marta 1999. godine.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner