Početna strana > Hronika > Gljauk Konjufca: Francusko-nemački plan prihvatljiv za Prištinu. To je kompromis jer nema pravnog priznanja, ali jeste de fakto priznanje, pa se državljanstvo Kosova od strane Srbije ne prihvata direktno već indirektno
Hronika

Gljauk Konjufca: Francusko-nemački plan prihvatljiv za Prištinu. To je kompromis jer nema pravnog priznanja, ali jeste de fakto priznanje, pa se državljanstvo Kosova od strane Srbije ne prihvata direktno već indirektno

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. februar 2023.

Predsednik skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca izjavio je danas da je francusko-nemački plan prihvatljiv za Prištinu, pošto u njemu, kako je rekao, nema Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi "Reporteri".

Kako je naveo, Kurti je pre tri meseca rekao da je plan dobra osnova da se nastavi dalje.

"Ne znam čemu tolika prašina kada je premijer rekao da je ovaj plan prihvatljiv za 'Kosovo', i to iz razloga što se ne pominje bilo kakva zajednica", rekao je Konjufca.

Prema rečima Konjufce, pošto je Zajednicu "raspustio" Ustavni sud, mora se pronaći novi oblik udruživanja.

"'Kosovo' preuzima određenu obavezu za dosadašnje sporazume koji su postignuti u dijalogu, tako da se u ovom aspektu može eksplicitno reći da se radi o Zajednici opština sa srpskom većinom. Ali pitanje je što je Zajednica odbačena Ustavom i sada je pitanje da se pronađe novi oblik udruženja", poručio je.

Istakao je i da je francusko-nemački plan trenutno najbolje kompromisno rešenje, jer je de fakto priznanje tzv. Kosova od strane Srbije, bez zvaničnog priznanja.

"Zašto ovo nije najbolje rešenje i zašto je reč o kompromisu? To je kompromis jer nema pravnog priznanja, ali jeste de fakto priznanje, pa se državljanstvo 'Kosova' od strane Srbije ne prihvata direktno već indirektno", ocenio je Konjufca.

(RT Balkan, Kossev)