Početna strana > Hronika > Glas Rusije: Crna transplantologija kosovske demokratije
Hronika

Glas Rusije: Crna transplantologija kosovske demokratije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. decembar 2010.

Ekspertna grupa Parlamentarne skupštine saveta Evrope pripremila je referat o zločinima, koje su izvršili krajem 1990-tih i s početka 2000-tih godina kosovski ekstremisti, koji su danas rukovodioci samoproglašene države.

Blagostanje pobednika na održanim nedavno parlamentarnim izborima i dugogodišnjeg premijera Kosova Hašima Tačija najjednostavnije je oceniti u bubrezima, jetri i srcima najmanje 300 civila, koji su krajem 1990-h godina crni transplantatori poslali u smrt zaradivši na tome, prema različitim podacima, nekoliko miliona evra. Ljudske organe su prodavali u uspešne zemlje Zapadne Evrope, naprimer, Italiju. Svim tim procesom su rukovodili upravo Tači, jedan od osnivača terorističke organizacije Oslobodilačka armija Kosova, kao i njegova okolina. Balkanski mediji su još pre tri godine isticali da su današnji kosovski vrhovi dobili od te «operacije» oko 80 odsto vajde.

One, koje su «obrađivali» hirurzi-zločinci, prema različitim verzijama, ili su ubijali unapred, pre uzimanja organa, ili su, izvadivši organe, ostavljali da umru posle operacije, a zatim su tela sahranjivali u zajedničkim grobovima. Podsetimo, takva svedočanstva su bila oglašena u Haškom tribunalu, ali taj sudski organ ima čudno svojstvo da ignoriše informacije koje mu škode. Kosovsko-albansko rukovodstvo to zna, zato je podatke bivšeg glavnog tužioca MTBJ Karle del Ponte, koja je pisala o fašističkim metodima OVK, nazvalo klevetom i amoralnim tvrdnjama. Pravna organizacija Human Rights Watch ovo pitanje je ignorisala.

Sada će Priština morati da obrati pažnju na optužbe jer materijali o zločinima kosovske vrhuške oglašeni su na višem nivou i u potpunijem obimu. Dopisnik Glasa Rusije u Beogradu Igor Gojković prenosi:

Hašim Tači je šef mafije koja švercuje oružje, trguje drogom i ljudskim organima. Ovako je u svom izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio aktuelnog premijera Kosova, posle dvogodišnje istrage o trgovini organima otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca, nakon NATO bombardovanja. Dik Marti u svom izveštaju dodaje da je sa zaprepašćenjem i gađenjem proučavao te obimne i iz različitih izvora izveštaje o saradnji između kriminalaca i najviših zvaničnika Kosova koji su bili isuviše brojni da bi mogli da se ignorišu. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je izjavio da Martijev izveštaj predstavlja veliku pobedu Srbije u borbi za istinu i pravdu i izrazio očekivanje da će njegovo objavljivanje inicirati otvaranje brojnih istraga o trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji, čiji su pravosudni organi godinama ignorisali apele za rešavanje ovih slučajeva.

U intervjuu Glasu Rusije ugledni srpski vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe: „Ukoliko problem šverca oružja i droge ima globalni karakter – od Avganistana do zemalja Južne Amerike, onda lideri samoproglašene tvorevine, koju je priznalo više od 70 država, umešani u trgovinu organima – predstavljaju slučaj za savremenu istoriju i politiku bez presedana“. Ekspert je uveren u istinitost referata Dika Martija, te smatra da taj dokument pogađa ne samo Prištinu, već i sve koji sue priznali nezavisnost Kosova.

„Vrlo krupna stvar i vrlo neugodna stvar za političke lidere u Prištini. I sad je stvarno pitanje, kakav će oni imati kredibilitet u razgovoru sa bilo kojim političarem na Zapadu. Zamislite, vi optužujete nekoga u izveštaju da je glavni diler i droge, i ljudskih organa, a on sutra treba da se nađe u Beloj Kući, u ovalnom salonu, kod predsednika Baraka Obame. Stvarno je malo neugodno, jel? Ali da je, kažem, pre svega za Sjedinjene Američke Države i one sile iz Evropske Unije, koje su požurile da priznaju Prištinu, ovo neugodna stvar. Zamislite kako se sad oseća ambasador bilo koje od tih zapadnih zemalja u Prištini, koji treba da razgovara sa gospodinom Hašimom Tačijem i ostalima, koji se spominju u tom izveštaju, i da će ovo imati sigurno određene reperkusije na dalji proces priznavanja Kosova. To je evidentno. Mada mislim da će cela ta gužva jedno vreme da traje pa će posle sve da se vrati u stanje, u kojem je i bilo.“

Tačijeva stranka i dalje slavi pobedu na parlamentarnim izborima u pokrajini, a Martijev referat će već u četvrtak biti podnet u Strasburu. Zanimljivo je pratiti reagovanje SAD i drugih prijatelja kosovskih zločinaca na objavljene činjenice iz Tačijevog života. U zimu 2008. godine upravo uz njihovu pomoć je on u svečanoj atmosferi pročitao deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Izgleda da ti materijali nisu novost za njih, te će ih oni prećutati.

(Glas Rusije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner