Početna strana > Hronika > Glas Amerike: Poslednje poglavlje rata u Iraku
Hronika

Glas Amerike: Poslednje poglavlje rata u Iraku

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. septembar 2010.

Sjedinjene Države su obeležile zvanično okončanje borbenih operacija u Iraku i početak prelazne operacije nazvane "Nova zora".

Desetine vojnih oficira, političkih ličnosti i iračkih lidera prisustvovalo je u Bagdadu ceremoniji zvanične primopredaje komande, kojom su predsedavali američki potpredsednik DŽo Bajden i sekretar za odbranu Robert Gejts.

Stojeći kraj američke i iračke zastave, u zdanju u kome je nekada živeo irački diktator Sadam Husein, potpredsednik Bajden je rekao da "dve zemlje čvrsto vezuju višegodišnja zajednička borba i znatne žrtve". On je uveravao Iračane da je Amerika i dalje predana iračkoj bezbednosti i primetio da SAD pojačavaju civilna i diplomatska nastojanja na učvršćivanju iračkog suvereniteta i stabilnosti.

Tokom ceremonije, najviši američki komandant u Iraku, general Rejmond Odierno, predao je tu dužnost generalpukovniku Lojdu Ostinu, koji će komadovati američkim snagama u Iraku, koje sada broje oko 50 hiljada vojnika. Njihov zadatak u okviru operacije Nova zora biće da savetuju i pomažu iračkim snagama u osiguravanju bezbednosti u zemlji.

Američki predsednik Barak Obama preksinoć je preko televizije objavio zvanično okončanje američkih borbenih misija u Iraku. On je rekao da je došlo vreme da se krene napred, pošto je irački naord preuzeo odgovornost za sosptvenu bezbednost. On je obećao da će do kraja 2011. iz Iraka biti povučene sve američke snage.

Obama je takođe pozvao iračke lidere da "sa osećanjem hitnosti" krenu napred u svojim nastojanjima da formiraju vladu.

Bivši američki predsednik DŽordž Buš naredio je 2003. godine invaziju na Irak, tvrdeći da ta zemlja poseduje oružje za masovna uništenja. Takvo oružje nikada nije pronađeno.

(VOA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner