Početna strana > Hronika > Glas Amerike: Nova artiljerijska vatra na Korejskom polouostrvu
Hronika

Glas Amerike: Nova artiljerijska vatra na Korejskom polouostrvu

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. novembar 2010.

Situacija između dve Koreje sve je ozbiljnija, a nova artiljerijska vatra koja se čuje na poluostrvu dovel je do serije novih upozorenja.

Tri dana posle napada Severne Koreje na svog južnog suseda u kojem su poginula dva vojnika i dvoje civila, a 18 ljudi ranjeno - stanovnici južnokorejskog ostrva Jonpjong danas su javili da su ponovo čuli zvuke artiljerijske paljbe iz obližnje Severne Koreje. Južnokorejska vojska tvrdi da nijedna granata ili raketa nije pala na teritoriju Južne Koreje.

Za to vreme, Pjongjang je zaoštrio svoju retoriku povodom aktuelna krize upozorivši da će zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država zakazane za nedelju, dovesti Korejsko poluostrvo na „ivicu rata“.

Susedna Kina protivi se bilo kakvoj unilateralnoj vojnoj akciji u regionu bez njenog odobrenja, dok je japanski parlament danas jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se oštro osuđuje napad Severne Koreje ranije ove nedelje. Neki žitelji ostrva Jonpjong počeli su evakuaciju zbog bojazni od novih napada sa severa.

Komandant američkih trupa u Južnoj Koreji, general Volter Šarp posetio je u petak pomenuto ostrvo kako bi ocenio nanetu štetu, a zatim pozvao Pjongjang da se uzdrži od novih napada.

Seul pojačava vojno prisustvo na ostrvima u Žutom moru, u blizini granice sa Severnom Korejom, a zvaničnici su saopštili da će biti promenjeni propisi o angažovanju vojnih snaga i da će biti dozvoljena agresivnija akcija protiv eventualnih budućih napada.

Posle jučerašnje ostavke ministra odbrane, Kim Tae-junga, južnokorejski predsednik Li Mjung Bak imenovao je na tu poziciju bivšeg načelnika združenih generalštabova, Kim Kvan DŽina.

(VOA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner