Početna strana > Hronika > Glas Amerike: Martijev izveštaj i proširenje EU
Hronika

Glas Amerike: Martijev izveštaj i proširenje EU

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. decembar 2010.

Ako se navodi izveštaja Dika Martija pokažu tačnima, to bi moglo, strahuje se, još više udaljiti Evropljane od želje da se jednom sa prostorom Zapadnog Balkana nađu pod istim krovom.

Poslednjih radnih dana evropskih institucija iskrsli su, po mnogima, novi elementi koji bi mogli uticati na budućnost proširenja Unije - izveštaj Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu i stav Nemačke i Francuske da je proširenje zone bez granica unutar EU na Bugarsku i Rumuniju preuranjeno.

Dok se čeka da zvanični Brisel zauzme stav o tome, njegovi zvaničnici poručuju - kredibilitet Unije nije doveden u pitanje, niti će se prekršiti obećanje dato Zapadnom Balkanu o evropskoj budućnosti.

Evropske institucije su ovih dana otišle na odmor bez jasnog stava o nedavno objavljenom izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Najjasnija poruka iz Brisela po tom pitanju, do sada je da nije reč o izveštaju koji je sačinilo neko od tela Unije, i da tek treba istražiti njegove navode.

Sa druge strane, energično se odgovara kako, ako se navodi pokažu tačnima, tada će prvi na udaru biti kredibilitet Brisela, koji je na Kosovu ozbiljno angažovan, sa kosovskim zvaničnicima ima ozbiljan dijalog i sprema se da ga još više produbi.

Tako je evropska komesarka za unutrašnje poslove, promovišući portal za borbu protiv trgovine ljudima ustvrdila kako evropski kredibilitet kosovskim slučajem nije doveden u pitanje, ograđujući se od komentara, dok evropski komesar za proširenje, upitan da li Izveštaj o Kosovu, kao i zajednički stav Nemačke i Francuske da Bugarska i Rumunija nisu još uvek spremne za priključenje prostoru Šengena, dovode u pitanje nastavak proširenja, kaže kako je ove godine proces proširenja, uprkos svemu, dobio osnažen kredibilitet:
"Ako pogledate kako smo osnažili ceo proces na osnovu lekcija koje smo naučili, kako smo jasno postavili i naglasili elemente kakvi se vrednuju tokom procesa, kako smo od toga načinili istinski politički proces u kojem postoje brojne mogućnosti da države članice Unije mogu kontrolisati co proces pristupanja svake od država, mislim da, imajući sve ovo na umu, možemo sa sigurnošću reći da je celokupni proces proširenja istinski osnažen", istakao je Štefan File.

Međutim, prave reakcije na kosovski izveštaj Dika Martija i njegove moguće posledice po evropsko raspoloženje za proširenjem, treba očekivati početkom naredne godine, kada će se o Martijevom izveštaju izjasniti Savet Evrope, što zvaničnom Briselu neće ostaviti mogućnost da izbegne reakciju, a što bi, u slučaju da se navodi izveštaja pokažu tačnima, moglo, strahuje se, još više udaljiti Evropljane od želje da se jednom sa prostorom Zapadnog Balkana nađu pod istim krovom.

(VOA)