Početna strana > Hronika > Gabrijel Eskobar: SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, čiji je krajnji cilj međusobno priznanje. Imaćete ZSO, francusko-nemački predlog ima odredbu da „svi postojeći sporazumi moraju biti implementirani“
Hronika

Gabrijel Eskobar: SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, čiji je krajnji cilj međusobno priznanje. Imaćete ZSO, francusko-nemački predlog ima odredbu da „svi postojeći sporazumi moraju biti implementirani“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. februar 2023.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.

Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija, rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Eskobar je otkrio da francusko-nemački plan, odnosno sada evropski predlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvek kažem da će ona biti primenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi, naglasio je Eskobar.

To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uveren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-nemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obe strane videti prilike u tom sporazumu.

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dve zemlje, rekao je Eskobar.

On svoju uverenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

Da budemo jasni, želimo da za obe strane to bude pobeda. Želimo da obe strane budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rešenja i otvore vrata evropskih integracija, rekao je Eskobar.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner