Početna strana > Hronika > Fransoa Oland: Vojna opcija za Siriju ostaje
Hronika

Fransoa Oland: Vojna opcija za Siriju ostaje

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 15. septembar 2013.

Pariz -- Predsednik Francuske Fransoa Oland kaže da ne odbacuje "vojnu opciju" rešenja krize u Siriji, uoči razgovora s američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem.

Oland je u televizijskom obraćanju rekao da "vojna opcija mora da ostane, jer u protivnom više ne bi bilo nikakvih pritisaka", preneo je AP.

Oland, Keri i šefovi francuske i britanske diplomatije Loran Fabijus i Vilijam Hejg sastaće se sutra u Parizu, gde će razgovarati o nacrtu rezolucije Ujedinjenih nacija o načinima kontrole i uništenja sirijskog hemijskog oružja.

SAD i Rusija postigle su juče u Ženevi dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja koji predvidja da ono bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine.

Francuska je istakla da je dogovor u Ženevi "važan korak napred" i navela da će se razgovori šefova diplomatija Francuske, Velike Britanije i SAD u ponedeljak u Parizu fokusirati na njegovo sprovodjenje.

Tim povodom, Fabijus je istakao da će sačekati izveštaj inspektora UN, koji će biti objavljen sutra, kako bi formulisao svoj konačan stav.

Inspektori UN istraživali su posledice hemijskog napada od 21. avgusta za koji Zapad odgovornost pripisuje režimu u Damasku, koji, medjutim, tvrdi da su napad izveli pobunjenici.

Hejg je, takodje, pozdravio dogovor Rusije i SAD o uništenju sirijskog hemijskog oružja, ističući da će se sada hitno pristupiti sprovođenju dogovorenog plana.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner