Početna strana > Hronika > Francuska: Više od 120.000 demonstranata širom zemlje protestovalo zbog uvođenja zdravstvenih „kovid propusnica“; Sukobi demonstranata i policije u Parizu pretvorili se u nerede
Hronika

Francuska: Više od 120.000 demonstranata širom zemlje protestovalo zbog uvođenja zdravstvenih „kovid propusnica“; Sukobi demonstranata i policije u Parizu pretvorili se u nerede

PDF Štampa El. pošta
subota, 11. septembar 2021.

Više od 120.000 demonstranata ponovo je protestovalo u brojnim francuskim gradovima zbog uvođenja takozvane zdravstvene kovid propusnice, a u Parizu je bilo sukoba demonstranata i policije.

Sukoba u Parizu je bilo i sredinom dana i predveče, a u policiji navode da je uhapšeno najmanje 96 osoba.

Na protestima, organizovanim devetu subotu zaredom, bilo je oko 121.000 učesnika, od kojih 19.000 u Parizu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pre nedelju dana na ulice francuskih gradova izašlo je 140.000, a pre dve nedelje 165.000.

Danas je širom Francuske ponovo bilo više od 200 protestnih skupova, čiji učesnici negoduju zbog zdravstvene kovid propusnice, uvedene 21. jula, a neki i zbog obavezne vakcinacije protiv korona virusa.

Na protestima je bilo dosta zdravstvenih radnika, koji će od srede biti suspendovani sa posla ako se ne vakcinišu.

Zdravstvenu propusnicu, neophodnu za ulazak u ugostiteljske objekte, muzeje, tržne centre, na sportske i kulturne događaje, može da dobije osoba koja je u potpunosti vakcinisana protiv korona virusa, izlečena od zaraze ili nedavno negativno testirana.

Među učesnicima protesta ima i protivnika vakcinacije, i članova pokreta Žuti prsluci i drugih protivnika vlasti.

(Agencije)