Početna strana > Hronika > Francuska: Erik Zemur zvanično objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2022.
Hronika

Francuska: Erik Zemur zvanično objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2022.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. novembar 2021.

 Erik Zemur, francuski pisac i esejista koji naginje ekstremnoj desnici zvanično je objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima zakazanim za proleće 2022. godine, prenela je francuska BFMTV.

Kako su preneli i drugi francuski mediji, Zemur je na društvenim mrežama objavio video snimak pod nazivom „Poruka Francuzima“, a večeras u 20.00 će biti gost dnevnika na privatnoj televiziji TF1.

Zemur će 5. decembra održati javni skup u pariskoj koncertnoj dvorani Zenit i to će biti njegov prvi miting u kampanji za predsedničke izbore.

Posle vrtoglavog uspona u anketama javnog mnjenja od septembra kada se pominjao da bi mogao čak da uđe u drugi krug predsedničkih izbora, Zemur (63) se sada suočava sa teškoćama jer opada njegova popularnost, a neke dvorane odbijaju da organizuje njegove skupove.

Polemičar je u nedelju fotografisan kako pokazuje srednji prst jednom prolazniku u Marseju, a reakcije na fotografiju su naterale Zemura da prizna da je učinio „neelegantan gest“.

Takođe kritikovan gest je bio 13. novembra ove godine, kada je održao govor ispred koncertne dvorane Bataklan u Parizu na godišnjicu terorističkih napada. Optužio je tadašnjeg predsednika, socijalistu Fransoa Olanda da nije dovoljno učinio u borbi protiv terorizma. Njegov govor su posebno osudile porodice poginulih u Bataklanu.

Prema poslednjim anketama, Zemur bi u prvom krugu predsedničkih izbora mogao da osvoji između 14 i 15 odsto glasova, iza kandidatkinje ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen koja bi dobila 19 odsto. Na prvom mestu je sadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron, koji bi dobio 25 odsto glasova. Makron se još nije izjasnio o svojoj kandidaturi.

Zemur je nekoliko puta sudski gonjen zbog kontrovernih izjava. On je 2011. godine osudjen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Predstavlja se kao bonapartista, a zalaže se za populističku desnicu – okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, odnosno na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rodjeni u Francuskoj, preneli su ranije francuski mediji.

(Beta)