Početna strana > Hronika > Francuska: Aktivisti grupe „Pobuna protiv istrebljenja“ onesposobili 3.600 gradskih električnih trotineta - jer su "ekološka katastrofa" i „kapitalističke igračke“
Hronika

Francuska: Aktivisti grupe „Pobuna protiv istrebljenja“ onesposobili 3.600 gradskih električnih trotineta - jer su "ekološka katastrofa" i „kapitalističke igračke“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 05. decembar 2019.

Aktivistička grupa Pobuna protiv istrebljenja (Extinction Rebellion- XR) preuzela je odgovornost da je onesposobila 3.600 gradskih električnih trotineta za besplatno korišćenje.

Aktivisti kažu da su time hteli da ukažu na štetan ekološki uticaj trotineta na baterije i da uz to podrže današnji štrajk u Francuskoj protiv penzione reforme.

U Parizu 2.200 trotineta, 1.500 u Lionu, 90 u Bordou je onesposobljeno blokiranjem elektronskog koda tako da ne mogu da se aktiviraju preko pametnog telefona korisnika, navela je aktivistička ekološka organizacija i ukazala da time trotineti nisu trajno oštećeni.

"Suprotno slici o njima u svetu kao 'zelenom prevozu', električni trotineti su ekološka katastrofa", smatra pokret XR.

U saopštenju se ukazuje da e-trotineti "gutaju energiju", da kratko traju, da je "visoka energetska cena" prevoza troinetima jer im stalno treba puniti baterije, a da je "niska stopa reciklaže" njihovih litijumskih baterija.

Organizacija navodi i da su e-trotineti više zamena za pešačenje, nego što su zamena za korišćenje automobila.

XR je takođe osudio to što se trotineti koriste da bi se osujetio današnji masovni štrajk širom Francuske koji je pogodio i javni transport.

Pokret XR koji se zalaže za nenasilnu civilnu neposlušnost kao odgovor na nedovoljno delovanje države u borbi protiv promene klime, obećao je da će ponoviti ovu operaciju dok e-trorineti - "te kapitalističke igračke, ne budu izbačeni iz naših gradova" i naveo da želi da prevoz bude zaista ekološki.

U velikim francuskim gradovim poslednjih godinu dana razvio se niz servisa za iznajmljivanje hiljada električnih trotineta, dok država pokušava da reguliše tu delatnost i njihovo učestvovanje u saobraćaju.

(Beta, AFP)

Videti još: Španija: Aktivisti „Pobune protiv izumiranja“ upali u butik u centru Madrida kako bi protestovali protiv uticaja tekstilne industrije na životnu sredinu

London: Žestoka tuča ljutitih putnika metroa i aktivista grupe „Pobuna protiv istrebljenja“ koji su se peli na vozove i sami sebe zalepili za vagone

Aktivisti grupe "Pobuna protiv istrebljenja" blokirali sedište Bi-Bi-Si-ja u Londonu

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner