Početna strana > Hronika > Evropska komisija: Izmene zakona o državljanstvu u Srbiji predstavljaju rizik za bezbednost EU
Hronika

Evropska komisija: Izmene zakona o državljanstvu u Srbiji predstavljaju rizik za bezbednost EU

PDF Štampa El. pošta
petak, 01. septembar 2023.

Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog najavljenih izmena u Zakonu o državljanstvu Republike Srbije kojim bi mogle olakšati procedure po kojima bi strani državljani mogli doći do srpskog pasoša.

„Komisija je izrazila zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog Zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije (EU), s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup u EU“, navodi se u pisanoj izjavi iz Evropske komisije koju su dostavili Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da kroz pojednostavljene procedure, državljani trećih zemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, mogli bi to da urade bez vize.

S tim u vezi se potvrđuje da je EK svesna velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

„Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji. EK je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost“, ističe se u pisanoj izjavi.

Zvaničnici ove institucije podsećaju Srbiju da kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da se postepeno usklađuje sa politikama i odlukama EU.

U godini ruske invazije na Ukrajinu privremeno ili trajno boravište u Srbiji potražilo je više stotina hiljada Rusa.

U sedam meseci 2023. gotovo isti broj kao u celoj 2022. godini.

U 2022. broj državljana Rusije koji su dobili srpski pasoš utrostručio se u odnosu na godinu pre invazije.

Ovaj trend se nastavio u 2023.

Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri.

Kako je definisano u zakonu, državljanstvo se po toj proceduri daje ako bi „prijem u državljanstvo predstavljao interes“ za Srbiju.

Kako pokazuju rešenja Vlade Srbije objavljivana u „Službenom glasniku“, do 21. avgusta državljanstvo Srbije dobilo je 76 građana drugih nacionalnosti. Najviše njih dolazi iz Rusije.

I ranije u toku ove godine, EK je upozorila da bi Srbija rizikuje bezvizni režim zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva.

Srbija, je među retkim državama u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i ima direktne letove sa Moskvom otkako je počela ruska ivazija na Ukrajinu.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner