Početna strana > Hronika > EU: Ruski izveštaj o neonacizmu na Zapadu sadrži "činjenične netačnosti i selektivne informacije"
Hronika

EU: Ruski izveštaj o neonacizmu na Zapadu sadrži "činjenične netačnosti i selektivne informacije"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jun 2015.

Ruski izveštaj o neonacizmu na Zapadu sadrži netačnosti i selektivne informacije, navodi se u odgovoru EU koji je UN-u uputio šef delegacije EU u Njujorku.

U tom odgovoru se ističe da je EU upoznata sa izveštajem ruskog Ministarstva spoljnih poslova, pod naslovom "Neonacizam - opasna pretnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona", objavljenim krajem aprila, prenosi Hina.

"Izveštaj ruskog ministarstva sadrži činjenične netačnosti i selektivne informacije o stanju u EU i njenim državama članicama. Izveštaj je takođe geografski nepotpun. Na primer, nedostaje poglavlje o situaciji u Rusiji", navodi se u odgovoru.

EU takođe izražava žaljenje što Rusija "pokušava povući paralele između sadašnjih i prošlih političkih događaja, u kontekstu tekućih kriza".

U odgovoru se dodaje i da je EU "predana globalnoj borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije, uključujući antisemitizam i neonacizam", i dodaje da Unija i države članice "nastavljaju preduzimati odlučne korake po tom pitanju kod kuće".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je krajem aprila, povodom 70. godišnjice pobede nad nacizmom, izveštaj pod naslovom "Neonacizam - opasna prijetnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona".

U izveštaju, koji obuhvata 28 zemalja EU, zatim SAD, Kanadu, Norvešku, Švajcarsku i Ukrajinu, kritikuje se jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Evropi i zamera se evropskim vlastima nevoljnost da pojačaju mere protiv takvih pokreta.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner