Početna strana > Hronika > Erhard Biler: NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone
Hronika

Erhard Biler: NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. jul 2011.

Kosovska Mitrovica -- Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada.

"Ne mogu da isključim još jedna pokušaj napada. Oba prelaza su proglašena vojnom zabranjenom zonom i pravila angažovanja su veoma jasna", rekao je Biler.

Vojnici mogu da primene bojevu municiju da bi branili sebe i druge ljude, da bi branili imovinu i vojnu zabranjenu zonu.

"Niko ko nije ovlašćen da radi na prelazima ili da prođe kroz prelaze ne treba da se nalazi u njihovoj blizini", rekao je komandant KFOR-a.

"Vojnici mogu da koriste smrtonosno oružje, mogu da upotrebe oružje za sopstvenu odbranu, za odbranu svih ljudi, imovine i ograničene vojne zone", naveo je Biler.

Američki pripadnici KFOR-a su naredili sklanjanje barikada na putu u selu Župce pored Zubinog Potoka.

Vlada Srbije je danas pozvala predsednicu Skupštine da zakaže vanrednu sednicu.

"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije, ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije, koje je objavljeno danas ranije.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao posle današnjih razgovora u Zubinom Potoku da je KFOR izašao iz okvira Rezolucije 1244.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner