Početna strana > Hronika > Erhard Biler: Kriminalne strukture sa severa KiM zastrašuju kosovsku policiju
Hronika

Erhard Biler: Kriminalne strukture sa severa KiM zastrašuju kosovsku policiju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. avgust 2011.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da pojedine kriminalne strukture na severu Kosova zastrašuju i onemogućuju kosovsku policiju da posao obavlja kako treba. Biler kaže i da građani znaju da je na severu kriminal jak.

Upitan na osnovu čega je ranije izjavio da na severu vladaju kiminal i haos dok u "Prizrenu cvetaju ruže", Biler je rekao da nije baš tako rekao.

- Nisam baš tako rekao, ali sam to možda rekao zato što na jugu policija ima sve u svojim rukama za razliku od severa. Policija je na severu zastrašivana od nekih kriminalnih struktura, pa njeni pripadnici ne mogu da rade svoj posao kako treba - kaže Biler.

Jučerašnji pokušaj američkih pripadnika Kfora da prođu Rudare Biler je ocenio kao očigledan nesporazum.

- Znate, može se protestovati, ali se time sprečava i prolazak građana, zato je moja molba da se otvori put - kaže Biler.

Na pitanje da li je izjavio da će most u Prilužju "biti izgrađen milom ili silom", Biler je pojasnio da je rekao da to ne može da spreči.

- Izgradnja mosta u Prilužju planira se 12 godina. Ja nisam inžinjer, niti gradim, niti to mogu da sprečim - objašnjava je Biler.

Više desetina Srba iz kosovskog sela Prilužje protestovalo je ove nedelje zbog izgradnje mosta kod tog sela, dok su lokalni Albanci nastavili da grade objekat. Srbi strahuju da će izgradnja mosta povećati frekvenciju saobraćaja kroz selo iz susednih albanskih naselja, odnosno da će time biti ugrožena njihova bezbednost.

Biler je demantovao navode novinara TV most da je 25. jula predvodio specijalne jedinice kosovske policije ROSU i naveo da je pogrešan utisak stečen zato što je pretekao kolonu i prešao na čelo jedinice.

- Ako je to ostavilo utisak da sam je predvodio pogrešan je utisak. Zamolio sam rukovodioca policije da se povuče da bi mi mogli da vodimo razgovore - kaže je Biler.

Upitan zašto je onda dan kasnije helikoperima prebacivao albanske policajce i carinike na prelaze Brnjak i Jarinje, Biler je kazao da su dezinformacije, kojih ima dosta, problem ne samo za građane već i za njega.

- Te noći smo postigli sporazum sa (šefom pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislavom) Stefanovićem s jedne i (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem sa druge strane, kako bi prebrodili krizu - kaže Biler i ističe da je najvažnije što su Beograd, Priština, Kfor i stanovništvo sprečili krizu na severu Kosmeta.

(Blic)