Početna strana > Hronika > EPS: U januaru popust za racionalnu potrošnju struje ostvarilo 1,57 miliona domaćinstava
Hronika

EPS: U januaru popust za racionalnu potrošnju struje ostvarilo 1,57 miliona domaćinstava

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. mart 2024.

Domaćinstva u Srbiji štedela su električnu energiju i u januaru i 47 odsto domaćinstava smanjilo je potrošnju struje za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Tako je popust za racionalnu potrošnju ostvarilo 1,57 miliona domaćinstava, saopštio je EPS.

„Najveći popust od 40 odsto „Elektroprivreda Srbije“ odobrila je za 19 odsto domaćinstava, odnosno 637.787 i taj broj domaćinstava u januaru je uštedeo više od 30 odsto električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine. Za 13,4 odsto korisnika račun je manji za 20 odsto. Umanjen račun za 25 odsto ima 5,85 odsto domaćinstava, za 30 odsto umanjen je račun za 4,85 odsto, dok je popust od 35 procenata ostvarilo 3,89 odsto domaćinstava“, ukazuje se u saopštenju.

Na decembarskim računima dodatni popust od pet odsto ostvarila su i domaćinstva koja su korišćenje električne energije u nižoj tarifi uvećala za pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tu pogodnost ostvarila su 420.573 domaćinstva, odnosno 13 odsto, navode iz EPS.

Dodaju da su najviše štedeli građani u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Vranju, Zrenjaninu.

Međutim, uprkos saopštenju EPS, mnogi građani žalili su se da su dobili znatno više januarske račune za struju, mnogi i duplo veće.

(N1)