Početna strana > Hronika > Epidemiolog Predrag Đurić: Nagli porast broja novoobolelih tokom leta bio iznenađenje, ne deluje da je virus oslabio, nego je "osnažio" i postao virulentniji
Hronika

Epidemiolog Predrag Đurić: Nagli porast broja novoobolelih tokom leta bio iznenađenje, ne deluje da je virus oslabio, nego je "osnažio" i postao virulentniji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. jul 2020.

U Vojvodini se beleži novi rast broja zaraženih virusom kovid-19. Samo u protekla 24 sata, registrovano je 110 novih slučajeva, od čega polovina u Novom Sadu. U Kliničkom centru Vojvodine zbrinuto je 159 pacijenata inficiranih novim koronavirusom. Epidemiolog Predrag Đurić za N1 kaže da je nagli porast broja novoobolelih tokom leta bio iznenađenje, te da to može negativno uticati na funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Kako je rekao, činjenica je da je u većini evropskih zemalja situacija slična.

"Pik epidemije je bio u aprilu, nakon toga sledi značajan pad, održava se nizak nivo epidemije, sa povremenim blagim porastom u nekim zemljama. Srbija nije drugačija, ako gledamo podatke koji su zvanični, a koji su ponekad upitni", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, značajno veći broj novozaraženih i umrlih je posledica onoga što se dešavalo krajem maja, početkom juna.

"Do 3. juna odnos broja testiranih i broja pozitivnih je bio na nivou zapadnih zemalja, kao što su Nemačka, Austrija i neke druge", kaže on.

Kako je rekao, da bismo dobili pravi odgovor, potrebno je da podaci budu javno dostupni, sa više detalja.

"Šturi podaci koji se saopštavaju javnosti, a to je broj testiranih, pozitivnih, umrlih i na respiratoru, nisu dovoljni da se donese celovitiji zaključak", kaže on.

Misli da je javna diskusija potrebna, poželjna i misli da niko ne treba da se plaši različitih stavova.

"Ukoliko su dobronamerni, zasnovani na strulnim činjenicama. Moram da kažem da se u poslednjih nekoliko dana vidi pozitivan odgovor države na pozitivne kritike", kaže Đurić.

Kako je rekao, nigde nije pronašao podatak da je virus oslabio.

"Čak mislim da postoje neka preliminarna istraživanja da je virus "osnažio", da je postao virulentniji. Ne deluje da je taj virus oslabio", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, sve informacije treba da budu proverljive i javno dostupne.

"Svaka kritika je dobronamerna, čak i kada nije tako, tako treba da bude protumačena.

(N1)