Početna strana > Hronika > Entoni Fauči Amerikancima: Vakcinišite se čak i ako ste imali kovid-19
Hronika

Entoni Fauči Amerikancima: Vakcinišite se čak i ako ste imali kovid-19

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. novembar 2020.

 Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči savetovao je Amerikancima koji su već imali koronavirus, ili pretpostavljaju da su ga imali, da se ipak vakcinišu čim vakcina bude dostupna.

Dugogodišnji upravnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je da nema razloga za verovanje da bi vakcina moglo da naškoditi onima koji su već imali kovid-19.

"Ne mislim da bi to trebao da bude razloga za zabrinutost", rekao je Fauči.

Dva proizvođača, "Pfizer" i "Moderna", završila su klinička ispitivanja i utvrdila da njihove vakcine imaju efikasnost veću od 90 odsto.

"Pfizer" je podneo zahtev za registraciju svoje vakcine koji bi Uprava za hranu i lekove (FDA) mogla da odobri već u prvoj polovini decembra.

"Konačna odluka će zavisiti o procene FDA ... ali mislim da je vrlo verovatno da neće biti ograničenja za vakcinaciju onih koji imaju dokaz da su već bili zaraženi", rekao je Fauči, prenosi dpa.

Naučnici i dalje nisu sigurni koliko dugo traje imunitet osoba koje su preležale zarazu, a isto tako nije poznato koliko će dugo trajati zaštita nakon vakcinisanja.

Mnogi epidemiolozi smatraju da će vakcina protiv koronavirusa najvjerojatnije godišnje primati poput one preotiv gripa, ali za sad  se ne zna da li će vakcina biti efikasna toliko dugo.

"O tome ne možemo da govorimo sa sigurnošću. Kovid-19 postoji kraće od jedne godine, pa je nemoguće reći da će vakcina obezbediti zaštitu duže od godinu dana.To je nemoguće jer nito koga poznajemo nije bio zaražen pre više od jedne godine", rekao je Fauči i dodao:

"Možemo dati neka predviđanja na osnovu  ponašanja sličnih koronavirusa. Epidemija SARS-a koja je izbila 2002. pokazala je da su pojedinci imuni na novu zarazu duže od godinu dana,ali njihova imunost na bolest  vremenom je oslabila.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner