Početna strana > Hronika > Entoni Blinken u iznenadnoj poseti Kijevu: Ukrajina dobro napredovala u kontraofanzivi, ovde sam da izrazim podršku
Hronika

Entoni Blinken u iznenadnoj poseti Kijevu: Ukrajina dobro napredovala u kontraofanzivi, ovde sam da izrazim podršku

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. septembar 2023.

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u sredu u nenajavljenu posetu Kijevu, samo nekoliko sati pošto su ruske snage posle više nedelja zatišja ponovo gađale ukrajinsku prestonicu.

Blinkenova poseta ima za cilj da proceni uspeh ukrajinske tromesečne kontraofanzive i da pokaže podršku SAD Kijevu da potisne snage Kremlja.

Zvaničnici iz Vašingtona rekli su da će se takođe razgovarati o mogućim alternativnim putevima izvoza ukrajinski žitarica posle izlaska Rusije iz Crnomorske inicijative za žito i njenog učestalog bombardovanja lučkih objekata u regionu Odese odakle se većina žitarica transportuje u inostranstvo.

Očekuje se da će Blinkenova poseta uključivati najavu nove vojne pomoći od 175 do 200 miliona dolara. Još jedan veći paket vojne pomoći očekuje se kasnije ove nedelje.

Razgovaraće se i o drugim pitanjima, kao što je podrška razorenoj ukrajinskoj ekonomiji, na osnovu Blinkenove junske najave u Londonu o pomoći od 1,3 milijarde dolara za pomoć u obnovi Ukrajine, sa fokusom na modernizaciju njihove energetske mreže koju je prošle zime bombardovala Rusija.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto od početka rata, a američki zvaničnici su rekli da Blinkenova odluka da prenoći u Kijevu ima za cilj da pošalje simboličan signal američke podrške Ukrajini.

Blinken: Ukrajina dobro napredovala u kontraofanzivi, ovde sam da izrazim podršku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Kijevu da je Ukrajina ostvarila "dobar napredak" u svojoj kontraofanzivi i poručio da je u posetu Kijevu došao kako bi pokazao stalnu i odlučnu američku podršku Ukrajini.

Blinken, koji je danas doputovao u posetu Kijevu, rekao je tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom da je tokom treće posete Ukrajini od početka sukoba ponovo "zapanjen izuzetnom hrabrošću i otpornošću ukrajinskog naroda, ukrajinskih snaga i ukrajinskog rukovodstva", prenosi Si-En-En.

"I ja sam ovde, pre svega, da izrazim našu stalnu i odlučnu podršku Ukrajini dok se nosi sa ovom agresijom. Videli smo dobar napredak u kontraofanzivi, što je veoma ohrabrujuće", rekao je Blinken.

On je dodao da SAD žele da se uvere da Ukrajina ima ono što joj je potrebno, ne samo kako bi njena kontraofanziva bila uspešna, "već da ima ono što joj je potrebno na duži rok, da se pobrinemo da ima snažna sredstva odvraćanja, jak odbrambeni kapacitet, tako da se u budućnosti ovakve agresije se više ne dešavaju".

"Mi smo odlučni da nastavimo da radimo sa našim partnerima dok grade i obnavljaju snažnu ekonomiju, jaku demokratiju", poručio je Blinken.

Kuleba je u kratkom obraćanju u ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao da se raduje produktivnom razgovoru sa Blinkenom, "fokusiranom na rezultate".

Blinken je danas započeo dvodnevnu posetu Kijevu kao znak podrške ukrajinskoj kontraofanzivi, a očekuje se da će objaviti novi paket pomoći SAD vredan više od milijardu dolara.

Blinken, koji je prvi visoki američki zvaničnik u poseti Kijevu od početka kontraofanzive, trebalo bi da se sastane i sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao i predstavnicima civilnog društva.

Vlada SAD je do sada obezbedila vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od više od 43 milijarde dolara.

(Beta, RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner