Početna strana > Hronika > Entoni Blinken: Odluka Vlade Kosova da silom obezbedi pristup opštinskim zgradama dovela do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija. Neophodno da se Kosovo i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog radi normalizacije odnosa
Hronika

Entoni Blinken: Odluka Vlade Kosova da silom obezbedi pristup opštinskim zgradama dovela do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija. Neophodno da se Kosovo i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog radi normalizacije odnosa

PDF Štampa El. pošta
sreda, 31. maj 2023.

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da je neophodno da se "Kosovo" i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU, radi normalizacije odnosa.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je pozvao obe strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Sjedinjene Države osuđuju neprihvatljivo nasilje nad trupama Kfora predvođenim NATO, organima za sprovođenje zakona i novinarima", naveo je Blinken.

Dodao je da je odluka prištinske vlade da prisili pristup opštinskim zgradama oštra i da nepotrebno eskalirala tenzije.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage. Istovremeno, predsednik Vučić i Vlada Srbije moraju da smanje bezbednosni status Vojske Srbije i da apeluju na kosovske Srbe da zaustave provokacije Kfora i uzdrže se od daljeg nasilja", poručio je Blinken.

(RT)