Početna strana > Hronika > Emir Kusturica: Datum je retro, Kosovo nije
Hronika

Emir Kusturica: Datum je retro, Kosovo nije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. april 2013.

Ne znamo šta je sve to što ulazak u Evropu znači, ali vidimo u okruženju: Slovenci nisu dobro, Mađaritakođe, a o starim Evropljanima, Rumunima i Bugarima da ne govorimo! Šta onda znači taj datum! On je bio samo uspješna politička kampanja. Više nije. Pošto je reklama u pitanju izgleda je cijena oborila Datum. Mnogo traže za njega

Na majici koju nosim ispod džempera piše - Kosovo je srce Srbije. Ima jedna slika sa ovogodišnjeg Kustendorfa gdje na mjestu na kojem je naslikano srce Odre Tatu drži svoju malu žensku šaku. Skinuo sam džemper u jednom društvu i prijatelj mi je, u šali, rekao da je to retro majica. Na sreću četiri dana kasnije to više nije bila šala, niti je moja majica bila retro. Desilo se to u trenutku kada je naša delegacija odustala od potpisa na ugovor u Briselu koji naše sunarodnjake ostavlja u apsolutnoj vlasti kosovskih Albanaca!

Kakva sudbina, ta majica bi prestala da bude retro ako naši pregovarači u budućnosti veliko NE pretvore u malo DA. Po logici stvari i Datum, taj lažni istorijski podatak, na sreću je  postao retro.

Ne znamo šta je sve to što ulazak u Evropu znači, ali vidimo u okruženju: Slovenci nisu dobro, Mađari takođe, a o starim Evropljanima, Rumunima i Bugarima da ne govorimo! Šta onda znači taj datum! Da li ono što Turci već desetinama godina imaju i svi znaju da ih Francuzi i Austrijanci neće pustiti u Evropsku uniju.

Ali, pošto ljudski mozak, a posebno grupe vlasnika mozgova u poslednje vrijeme funkcioniše kampanjski, (reklamne kampanje su u pitanju), onda je Datum (sa velikim) D bio jedna uspješna politička kampanja. Više nije.

Pošto je reklama u pitanju izgleda je cijena oborila Datum. Mnogo traže za njega. Kako god se stvar sa tim pregovorima bude razvijala ostaće upamćena rečenica novog američkog državnog sekretara gospodina KERIJA. On je je u telefonskom razgovoru velikodušno ponudio našem pregovaraču da, ako potpiše predaju Kosova, Srbija postane član NATO alijanse. Državni sekretar nema dovoljno podataka o tome šta se kod nas dešava, baš kao i potpredsjednik Bajden. Oni ne znaju da mi nećemo u NATO. Ali, oni koji znaju ne mogu, a da ne primjete da je priča o našem članstvu u Evropskoj uniji prije svega približavanje vojnom savezu. I ptice na grani znaju da Evropi nije dobro.

Nije riječ o nama, to je želja NATO. Na to navodi istorija Balkana iz 1912! Ovo sve liči na taj period. Tada je najčešće Srbija bila problem Zapadnoj alijansi. I ne samo tada! Nije bilo dana da austrijski diplomati nisu Srbiji zadavali zadatke koji su vodili u rat. Ne samo sa Srbijom nego i Rusijom. Čak i ako bi bila proizvoljna hipoteza da je Srbe najbolje svrstati u vojni red NATO najvažniji zadatak Alijanse, a da je priča o Evropi tek samo magla, kako odgovoriti na pitanje Rumuna i Bugara koji su prije Hrvatske postali Evropa? Upravo Rumuni i Bugari potvrđuju tezu da je NATO u pitanju, a ne Evropa.

Katarza kroz koju smo prošli brzo će pokazati da li je ovo veliko NE potrebno promijeniti za neko malo DA. Ako nam pospu po putu neko kukuruzno zrnevlje, mi ćemo ga pozobati. Ostaje da se vidi šta ćemo dobiti za to malo DA. Sve ispod policijske uprave u zajednici opština u kojoj djeluju srpski policajci će biti zapravo veliko DA ugovoru.

Ostaje da se nadam kako majica na kojoj piše Kosovo je srce Srbije, neće biti retro, a da će Datum, taj lažni istorijski podatak, otići u zaborav.

(Nin, 11. 4. 2013)